Musk poprel správu médií, že by mohol svoju sieť X stiahnuť z Európskej únie

Musk poprel správu médií, že by mohol svoju sieť X stiahnuť z Európskej únie Ilustr. foto: Twitter Elon Musk

Americký podnikateľ Elon Musk dnes poprel správu médií, že by mohol svoju sociálnu sieť X stiahnuť z Európskej únie. O takomto zámere písal s odkazom na informovaný zdroj server Business Insider. Musk sa podľa neho nechce podriadiť únijnému nariadeniu o digitálnych službách (DSA), ktoré internetovým spoločnostiam okrem iného nariaďuje, aby mazali nelegálny obsah, ako sú nenávistné príspevky.

Európske nariadenie ukladá veľkým on-line platformám povinnosť dôsledne a rýchlo zasahovať proti nenávistným prejavom. Spoločnosť X nedávno dostala zoznam otázok od Európskej komisie (EK), ktorá sa z nich chce dozvedieť viac o tom, ako tieto svoje povinnosti firma plní.

Komisiu prinútili k odoslaniu dotazníka dôkazy o šírení výziev na násilie a dezinformácií po útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael, píše Business Insider. Komisár Thierry Breton sa okrem iného odvolával na správy o zmanipulovaných snímkach a nahrávkach videohier, ktoré boli vydávané za skutočné záznamy udalostí. Musk vyjadril ohľadom dotazníka nepochopenie. Za porušenie DSA hrozia vysoké tresty.

Musk dnes na sieť X napísal, že správa o chystanom odstrihnutí Európy od siete X je falošná. "Ďalší úplne falošný Business Insider. Toto nie je skutočná žurnalistika," napísal Musk.

Podľa Business Insideru Musk diskutoval o tom, že sieť X už nebude v EÚ k dispozícii, alebo že k nej užívateľom v regióne zablokuje prístup. Miliardár po minuloročnom prevzatí spoločnosti Twitter, teraz X, približne za 44 miliárd dolárov prepustil viac ako polovicu jej zamestnancov. Prepúšťanie silne zasiahlo aj tímy zodpovedné za kontrolu obsahu. Musk, ktorý podľa agentúry DPA zastáva politické názory americkej pravice, tvrdil, že Twitter až príliš obmedzoval slobodu prejavu, kým ho Musk prevzal.

Obmedziť sieť X iba na Spojené štáty hodlal Musk podľa zdrojov Business Insideru hneď po jeho prevzatí. Dúfal, že tak ušetria náklady.

To by ale zrejme bolo ťažké uskutočniť, píše DPA. Aplikácia by mohla byť odstránená z platforiem pre sťahovanie, prístup k službe by mohol byť zablokovaný na základe údajov GPS alebo IP adries. Takú blokáciu je možné obísť pomocou služieb VPN, ktoré udávajú inú polohu. Tieto služby viac využívajú napríklad používatelia internetu v Číne, Rusku alebo v Iráne.

Agentúra DPA pripomína, že aj spoločnosť Meta Platforms už v EÚ nedovoľuje používať svoju konkurenčnú službu Threads, ktorú spustila v tomto roku. Meta to zdôvodňuje práve digitálnymi pravidlami v únii. V prípade siete Threads sa však pozorovatelia prikláňajú k názoru, že dôvodom sú obmedzenia týkajúce sa združovania dát z rôznych služieb, a to aj pod hlavičkou jednej skupiny. Pravidlá nariaďujú, že je na to potrebný výslovný súhlas užívateľov.

Podľa údajov spoločnosti Apptopia tvorí Európa asi deväť percent celosvetovej mesačnej aktívnej užívateľskej základne siete X, hoci denné používanie siete sa v posledných troch mesiacoch výrazne znížilo. Klesá ale takmer vo všetkých krajinách, kde je aplikácia dostupná.

Zamestnanci siete X už podľa Business Insideru pochopili, že akýkoľvek Muskov nápad, bez ohľadu na to, aký nelogický sa môže zdať, sa môže rýchlo stať skutočnosťou. Tak to bolo aj so spoplatnením služby, čo bola jedna z prvých myšlienok nového majiteľa.