Tipy na home office alebo inak povedané remote work (VIDEO)

Tipy na home office alebo inak povedané remote work (VIDEO) Ilustr. foto: 4ka

Práca z domu, pláže alebo chaty? Remote work pomáha zamestnancom na celom svete, ale aj na Slovensku nájsť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom. Ako si nastaviť svoj denný režim pri práci z domu alebo z iného miesta? Aké špecifiká má remote work pre manažérov? A aký softvér pomáha k efektivite? Svoje dlhoročné skúsenosti s home officom popisuje Ján Matiaska, vedúcim B2B produktového oddelenia spoločnosti SWAN, ktorý pracuje na home offce oveľa dlhšie, ako to bolo od covidu trendom:

1. Základ je mať vytvorené zázemie - stabilné miesto, ktoré bude vašou pracovňou, a dobré technické vybavenie - počítač, klávesnicu, obrazovku a myš - aby si, keď pendluješ medzi klasickým officom a home officom, nemusel všetko premiestňovať.

2. Dobré pripojenie na internet, ktoré poskytuje aj 4ka.

3.Dôležité je, ako sa k tomu človek postaví. Napríklad, keďže ja som bol na home office naučený ešte pred pandémiou, mal som počas covidu výhodu, že som začal fungovať okamžite. Ale pre mnohých to nebolo jednoduché, museli sa okamžite preladiť na novú životnú situáciu. A tu je na mieste na strane zamestnávateľa poskytnúť poradenstvo, napríklad ako využívať videokonferencie. Ale aj niečo o etikete, ktorá napríklad hovorí, že by si mal používať kameru a nemal by si byť za v pyžame alebo v župane.

4. Je potrebné oddeliť pracovný čas od súkromného. Bežne, keď skončí pracovná doba a prídete domov o 17-tej, tak viete, kedy vám skončil pracovný život. Ale keď sedíte doma, napríklad v obývačke, tak o tej piatej prepnúť sa z pracovného do súkromného života nemusí byť až také jednoduché.

5. Home office sa dá robiť aj v manažérskej pozícii – napríklad ja sa snažím naplánovať si vopred týždeň tak, že sa mi nakumulujú do dvoch troch dní stretnutia a to aj s kolegami, aby som mal čas sa socializovať, aby sme boli v kontakte, aby z toho nevymizla človečina. Mám zaužívaný pomer 2:3. Dva dni sa snažím tráviť na home office a tri dni v Bratislave fyzicky, alebo naopak, podľa toho, či sa mám stretávať s ľuďmi.

6. Dôležité sú tzv. kolaboračné nástroje: jedným z najdôležitejších nástrojov je videokonferencia. V našom portfóliu máme aj nástroj videokonferencie, ktorú poskytujeme aj koncovým zákazníkom a používali sme ho aj pred pandémiou, pretože pre našu firmu nebol home office cudzím pojmom, tak sme boli nachystaní.

Druh videokonferencie závisí od užívateľskej skúsenosti. Je to hlavne o bezpečnosti. Ak naši ľudia komunikujú medzi sebou, so zákazníkmi, dodávateľmi, potrebujeme, aby tá komunikácia bola bezpečná. Sú videokonferenčné nástroje, ktoré sú menej bezpečné alebo až nebezpečné, a sú nástroje, ktoré majú zašifrované všetky tipy komunikácie – od prenosu hlasu, videa až po nejaký chat a prenášanie súborov. Síce stoja trochu viac, ale ako majiteľ firmy viem, že dáta, ktoré počas konferencie tečú oboma smermi, sú zabezpečené a nikto sa k ním nedostane.

7. Bezpečnostné prvky pri prechode firmy do remowe modu: z pohľadu zamestnávateľa je potrebné zabezpečiť, aby všetky zariadenia, ktoré vstupujú do mojej siete, boli prepojené v jednom spoločnom ekosystéme – virtuálna privátna sieť.

8. Z pohľadu zamestnanca je potrebné sa správať zodpovedne, mať bezpečné heslá, pravidelne si ich meniť. Nezdieľať jednotlivé prístupy k systémom s kolegami, každý má mať vlastný prístup s vlastným prístupovým heslom a nemal by chodiť na pofiderné weby.

9. Najlepšie je zakúpiť si komplexný systém, ktorý chráni firmu komplexne z pohľadu siete a pripojení. Na to slúži zabezpečenie pomocou cloudu, ktorý je umiestnený v dátovom centre operátora, a je zabezpečený viacnásobným napájaním. Takéto podmienky sa len ťažko vytvoria v bežnej firme. Časová dostupnosť je v 99,999 percentách.

10. Dôraz na duševné zdravie - práca z domu môže mať negatívny vplyv na duševné zdravie. Home working môjmu duševnému zdraviu naopak pomohol - zrazu som pánom svojho času. Nemám problém začať prácu o 7 hodine ráno, nemám problém ísť na dve hodiny do prírody, potom urobiť nejaké úlohy, poobede ísť zaplávať, vyvenčiť psa.