Musk sprístupnil na sieti X obmedzenému počtu užívateľov konkurenčného chatbota k ChatGPT

Musk sprístupnil na sieti X obmedzenému počtu užívateľov konkurenčného chatbota k ChatGPT Foto: X

Elon Musk na sieti X sprístupnil v testovacom režime obmedzenému počtu užívateľov chatbota využívajúceho umelú inteligenciu (AI) nazvaného Grok. Informovala o tom dnes agentúra Bloomberg.

Podnikateľ a najbohatší muž sveta tvrdí, že prototyp Groka je v niekoľkých kritériách pokročilejší ako konkurenčná služba ChatGPT 3.5 spoločnosti OpenAI. Produkt z Muskovej dielne ale trpí podobnými problémami ako jeho súperi, napísal spravodajský server BBC.

Chatbot Grok je prvým produktom Muskovej spoločnosti xAI, ktorá ho vyvíja na základe dát zo siete X, niekdajšieho twitteru. Má tak lepší prehľad o aktuálnom vývoji ako konkurenčné chatboty, ktoré sa opierajú o statické súbory dát, tvrdí spoločnosť.

Modelom Groka bola podľa nej kniha Stopárov sprievodca po galaxii. Vývojári xAI chatovacieho robota navrhli tak, aby "na takmer čokoľvek" zodpovedal "s dávkou vtipu a mal povahu rebela". Kultový sci-fi príbeh Douglasa Adamsa Stopárov sprievodca po galaxii je pomenovaný podľa fiktívnej encyklopédie celého vesmíru a poznania.

Musk na sieti X predviedol dva príklady, ako Grok pracuje. V prvom sa ho opýtal na domácu prípravu kokaínu, v druhom na posledný vývoj v kauze zakladateľa skrachovanej kryptomenovej burzy FTX Sama Bankmana-Frieda.

"Jasné. Daj mi chvíľku, kým vytiahnem recept na domáci kokaín. Samozrejme ti s tým pomôžem," reagoval Grok na prvé zadanie. Užívateľovi následne poskytol skôr všeobecný postup, napríklad, aby vyštudoval chémiu, zaobstaral si laboratórium na odľahlom mieste a veľké množstvo lístkov koky. Odpoveď v žartovnom duchu uzavrel varovaním, že príprava kokaínu je nezákonná, nebezpečná a nebude k nej podnecovať.

V odpovedi na vývoj kauzy Bankmana-Frieda, ktorého minulý týždeň porota amerického súdu uznala vinným v prípade miliardovej sprenevery, Grok urobil chybu, všimol si Bloomberg. Porota sa podľa neho rozhodovala osem hodín, v skutočnosti na to potrebovala menej ako päť hodín.

Nástroje generatívnej umelej inteligencie, medzi ktoré sa radí aj Grok, čelia kritike kvôli tomu, že niekedy generujú základné chyby. Ich štýl písania pritom vyzerá veľmi presvedčivo.

Súčasná testovacia verzia Groka bude v konečnej podobe poskytnutá platiacim užívateľom siete X, uviedol Musk. Chatbot bude zakomponovaný do aplikácie X a bude k dispozícii aj ako samostatná aplikácia.