OpenAI sa snaží zjednotiť zamestnancov, Microsoft vyzýva na zmenu riadenia

OpenAI sa snaží zjednotiť zamestnancov, Microsoft vyzýva na zmenu riadenia

Spoločnosť OpenAI vedie intenzívne diskusie s cieľom zjednotiť svojich rozdelených zamestnancov. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na interný list viceprezidentky pre globálne záležitosti Anny Makanjuovej. Šéf spoločnosti Microsoft Satya Nadella povedal, že štruktúra vedenia OpenAI sa zjavne musí zmeniť. Microsoft firmu OpenAI podporuje a má v nej aj podiel.

Správna rada OpenAI minulý týždeň v piatok prekvapivo odvolala generálneho riaditeľa spoločnosti Sama Altmana. Po jeho odvolaní sa z firmy rozhodol odísť aj ďalší spoluzakladateľ – Greg Brockman, ktorý bol predsedom správnej rady. Väčšina zamestnancov následne pohrozila odchodom, pokiaľ celá správna rada nerezignuje a Altman sa nevráti.

Softvérový gigant Microsoft v pondelok oznámil, že Altman a jeho najbližší spolupracovníci z OpenAI začnú pracovať pre neho a povedú jeho nový tím pre výskum pokročilej umelej inteligencie (AI). Šéf Microsoftu neskôr v reakcii na vývoj situácie uviedol, že by nemal nič proti Altmanovmu návratu do OpenAI. Microsoft, ktorý do firmy podľa rôznych médií investoval zrejme až 13 miliárd dolárov, podľa neho zo spolupráce ťaží, či už Altman robí pre Microsoft, alebo v OpenAI.

"Myslím, že v tejto chvíli je úplne jasné, že sa v oblasti riadenia musí niečo zmeniť," povedal Nadella. Microsoft o tom podľa neho povedie dialóg so správnou radou. Nadella pritom odmietol, že personálna rošáda firmu OpenAI dlhodobo poškodí. Výskum umelej inteligencie pokračuje, rovnako ako partnerstvo so spoločnosťou Microsoft, konštatoval.

Na konci búrlivého vývoja počas minulého víkendu správna rada dosadila na čelo OpenAI bývalého šéfa spoločnosti Twitch Emmetta Sheara. Vedenie spoločnosti je v kontakte s Altmanom, Shearom a správnou radou firmy, napísala Makanjuová. Dodala, že nie sú pripravení poskytnúť konečnú odpoveď do pondelkového večera tamojšieho času (dnes skoro ráno SEČ).

O to, aby sa Altman vrátil do vedenia OpenAI, sa snažia aj niektorí aktéri mimo firmy. Usilujú sa o to akcionári podniku na čele so spoločnosťou Thrive Capital.

Do piatku, kým bol Altman prepustený, správnu radu mimo neho tvoril jej predseda Greg Brockman, hlavný vedecký pracovník Ilya Sutskever, šéf spoločnosti Quora Adam D'Angelo, podnikateľka Tasha McCauleyová a tiež Helen Tonerová zo skupiny pre technologickú politiku pri Georgetownskej univerzite CSET.

Server The Information v pondelok napísal, že správna rada OpenAI sa obrátila na firmu Anthropic ohľadom prípadného spojenia oboch spoločností. Anthropic vyvíja veľké jazykové modely (LLM) a má podporu spoločnosti Google.