Pracoval v korporáte, agentúre aj ako freelancer. Všetko má svoje výhody i nevýhody, hovorí úspešný marketér

Pracoval v korporáte, agentúre aj ako freelancer. Všetko má svoje výhody i nevýhody, hovorí úspešný marketér Foto: Archív L.B.

S online marketingom začal ako 15-ročný. Počas svojho profesionálneho života si vyskúšal všetky formy marketingovej práce od korporátu, cez agentúru až po prácu na voľnej nohe. Marketér Lukáš Bednár v rozhovore vysvetľuje, že každá má svoje pozitíva aj negatíva. Zároveň radí, aké vlastnosti by mal mať líder v oblasti online reklamy a čo je najlepšou vizitkou fungujúceho tímu.

V agentúre Media and Digital Services ste pôsobili ako Digital Development Leader. Aké boli vaše očakávania pred nástupom?

Mal som vysoké očakávanie, ale zároveň aj veľký rešpekt. Kládol som si otázky, či som dostatočne dobrý a či budem pre firmu prínosom.

Práca v agentúre je často aj o vtipných momentoch a zážitkoch s kolegami. Na čo najradšej spomínate?

Zážitkov z Media and Digital Services mám naozaj veľa. Najradšej spomínam na voľnočasové aktivity po práci, keď sme si zašli vypnúť sa z online sveta do sauny alebo na pilates. Keď sme prvýkrát dostali multisport karty, tak som každý deň skúšal inú aktivitu. Dokázal som k tomu pritiahnuť aj kolegov. Na tomto príklade môžeme vidieť, ako sa z ľudí v agentúre stane doslova rodina. Najlepšou vizitkou fungujúceho tímu je, ak s vami kolegovia trávia svoj voľný čas. A to bez nútenia.

Avšak nie sú to len úsmevné situácie, ale často aj nároční klienti a projekty. Ako ste sa s tým vyrovnávali?

Práca v agentúre nie je pre každého. Agentúrny život by chceli mnohí, má svoje výhody, no spája sa aj so záväzkami pri práci na tendroch do noci alebo urgentnom riešení stopnutých kampaní klienta počas najväčšej sezóny. Niektoré veci sa nedajú naplánovať vopred. Napríklad, keď klientovi padne web s niekoľko tisícovým denným budgetom. Klienti nie sú dobrí ani zlí. Sú nároční a majú vysoké očakávania. A to je v poriadku.

Kedysi dávno som bol s partiou kamarátov na chate a mal som so sebou notebook. Bol som síce junior a mal som dovolenku, no zodpovednosť bola na prvom mieste. Vtedy som autom doslova naháňal po Tatrách internet, aby som vedel vyriešiť problém s kampaňami. Pravdupovediac, teraz by som to už v takom rozsahu nerobil a snažil sa nastaviť lepší manažment tímu. Aj dnes niekedy riešim z dovolenky urgenty, ale je ich omnoho menej, ako keď som mal zle nastavený režim.

Ktorá kampaň alebo projekt bol pre vás najväčšou výzvou ešte počas pôsobenia v agentúre Media and Digital Services?

Najväčšou výzvou boli klienti. Rôznorodosť ich procesov, úrovne hardskillov, kompetencií, zodpovednosti a proaktivity boli vždy iné. Ja som sa snažil nastavovať media plány, školenia či iné digitálne aktivity tak, akoby som to robil pre vlastnú firmu. Toto mi vždy fungovalo. Veľkou výzvou bolo zmeniť zaužívané veci a vetu: takto sme to robili doteraz. No nikto nevedel vysvetliť prečo a aký je z toho prínos.

Dobrým príkladom sú reporty, keď som ich ešte ako junior robil niekoľko hodín do tabuliek každý týždeň či mesiac a vedel som, že klient ich ani neotvoril, lebe nevedel, o čom sa bavíme. Bolo ťažké diplomaticky zistiť od klienta, či si tie reporty vôbec pozerá. No po otvorení tejto trinástej komnaty sme často zistili, že potrebuje skôr jednu stranu výsledkov pre svojho šéfa na poradu. Tak som mu ju rovno pripravil alebo poslal čísla a zavolal si k výsledkom. Ja som ušetril množstvo času a výsledok bol lepší.

Archív L.B.

Aké sú hlavné rozdiely medzi prácou v oblasti reklamy pre menšie firmy a prácou pre veľké korporáty?

Je to o tom, čo človeku vyhovuje. Viedol som tím ľudí, ktorý bol mimoriadne spokojný v korporátnom svete. No aj v menších firmách sa našli zanietení ľudia, ktorým zase vyhovovalo prostredie menšej firmy, byť doslova na skok od majiteľa a preberať jeho kompetencie.

Mal som možnosť vyskúšať si prácu v korporáte, agentúre aj freelancovanie vo vlastnej firme. Každá z týchto foriem má svoje výhody aj nevýhody. Najdôležitejší sú však ľudia, ktorými sa obklopujete. Aj v globálnej firme ako Google vidím a zažívam to, čo som nevidel v lokálnej spoločnosti. Netvrdím však, že jedna je dobrá a druhá zlá. Každému človeku vyhovuje iný režim. Globálne firmy majú naozaj pekelné tempo inovácií a mnohí lokálni hráči ledva stíhajú dorovnávať dlh. Pozitívom je, že lokálnym hráčom sa to darí aj s omnoho menším tímom ľudí. No predsa len by som bol rád, keby to bolo ešte dynamickejšie.

Za najväčší rozdiel považujem to, že v korporáte nemusíte byť najlepší. Stačí, ak sa systematicky usilujete poukázať na toho horšieho, aby vás vnímali ako lepšieho. No pri menšej firme sa ťažko vyhovoríte z neschopnosti a pri vlastnom projekte už vôbec. Preto som si založil vlastný projekt, kde poukazujem nielen na finančný úspech, ale aj úspech v spájaní trhu. Funguje to aj na Slovensku. Skvelým ukazovateľom je fakt, že dopytov je viac ako ponuky.

Aké sú vaše odporúčania pre niekoho, kto sa chce stať napríklad PPC špecialistom?

Hlavne treba začať. Napríklad nastavte reklamu pre niekoho vo vašom okolí, kto má firmu. Ja som takto vybudoval celý online marketing pre rodinnú firmu ako 15-ročný. Táto činnosť mi dala veľa skúseností. Ak nemáte nikoho v okolí, zapojte sa do iniciatívy Digitálnych Anjelov alebo oslovte niektorú z neziskových organizácií. Mne sa podarilo nielen v oblasti marketingu pomáhať Slovenskému červenému krížu. Táto dobrovoľnícka činnosť mi dala mnoho benefitov. Mnohí sa ako prvé pozerajú na finančné ohodnotenie, no mojou prvou prácou na projektoch pre veľké značky na Slovensku som za hodinu zarobil menej ako v McDonald's. No dnes je moja hodinovka po 16 rokoch v násobkoch oproti hodinovej sadzbe v spomínanom fast foode. Nestalo sa to však samo.

Ktoré vlastnosti by mal mať líder v oblasti online reklamy?

Ešte v Media and Digital Services som pochopil, že najdôležitejšia je rýchla adaptácia na všetky novinky, ktorých je extrémne veľa. Musí sa obklopiť lepšími ľuďmi, pretože jednotlivec nedokáže toľko ako šikovný tím. Lídrom odporúčam, aby mali všeobecný prehľad aj mimo marketingu, napríklad v technickej oblasti, práve, obchode alebo manažmente.

Archív L.B.

Kto je Lukáš Bednár

Pôsobí vo vodách online marketingu od svojich 15-tich rokov. Pracoval v najväčších mediálnych a digitálnych agentúrach na SK/CZ trhu a 3 roky viedol obchodné oddelenie najväčšieho mediálneho domu na Slovensku - News and Media Holding. Momentálne pôsobí ako marketingový konzultant, školiteľ, mentor či marketingový analytik pre TOP zadávateľov reklamy na slovenskom trhu. Od januára 2023 pôsobí aj ako Google Certified Trainer.

Jeho projekt projekt lukasbednar.com pomáha Firmám aj jednotlivcom zlepšovať digitálny marketing, jeho výsledky, smerovanie, strategické uvažovanie. Otvorene a jasne komunikuje so značkami ohľadom ich plánovaných investícií v online marketingu. Skúsenosti čerpá aj z vlastných projektov ako sú eshopy, rodinná firma s vyše 23-ročnou históriou či projekt DigiSkilly.sk - vzdelávacia platforma pre každú firmu. „Z vlastných projektov viem teda pochopiť s čím sa firmy musia potýkať na vlastnej koži,” dodáva Lukáš Bednár.