Orange definitívne ukončil prevádzku 3G siete. 5G sieť sprístupní pre 80% populácie Slovenska

Orange definitívne ukončil prevádzku 3G siete. 5G sieť sprístupní pre 80% populácie Slovenska Ilustr. foto: Orange

Spoločnosť Orange Slovensko po 18 rokoch od spustenia minulý mesiac oficiálne ukončila prevádzku svojej 3G siete. "Tento strategický krok je súčasťou širšieho plánu spoločnosti na zefektívnenie využívania spektra frekvencií a zameranie sa na rozvoj pokročilých 4G a 5G technológií. Tie zákazníkom prinášajú nové možnosti a ešte lepšiu zákaznícku skúsenosť. Dôležitou súčasťou plánu je aj zvýšenie pokrytia vysokorýchlostnej 5G siete až pre 80% populácie SR do konca roka 2024," oznámila dnes psoločnosť Orange.

3G sieť ako dôležitý míľnik vývoja telekomunikačných sietí

Spustenie 3G siete v roku 2006 umožnilo napríklad prvýkrát v histórii video telefonovanie, či využívanie internetu v mobilných telefónoch. Vďaka vyše 2000 BTS staniciam pokrývala 3G sieť Orangeu až 96 % populácie Slovenska. „Koncom februára 2024 sme našu 3G sieť definitívne vypli. Uvoľnené frekvenčné pásma 3G siete využijeme pre vysokorýchlostné 4G a 5G siete, vďaka čomu budú tieto siete ešte silnejšie, robustnejšie aj kvalitnejšie. Zároveň budeme naďalej investovať aj do kvality a dostupnosti našej siete,“ vysvetľuje Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

5G sieť dostupná pre 80% populácie SR do konca roka 2024

Orange bude pokračovať v rozširovaní 5G pokrytia v ďalších lokalitách a v roku 2024 ho plánuje zabezpečiť zo súčasných 65,6 % pre 80 % populácie Slovenska. 5G sieť tak sprístupní vo všetkých slovenských mestách a obciach nad 4 000 obyvateľov i v ďalších vybraných lokalitách. Okrem samotného rozširovania 5G pokrytia plánuje Orange pokračovať aj v posilňovaní 5G kapacity v najväčších mestách.

Popri rozširovaní 5G siete Orange pokračuje v investovaní v oblasti zvyšovania 4G kapacity v rurálnych oblastiach, kde obyvatelia nemajú prístup k optickému internetu a registruje tu väčší dopyt po službe 4GNet. Vďaka zvyšovaniu kapacity dosiahol v roku 2023 4G pokrytie s rýchlosťou 200 Mbps pre takmer 80 % populácie. Zároveň vďaka výstavbe nových BTS staníc rozšíril 4G pokrytie do ďalších 33 obcí.

Rýchlosť a energetická efektivita

„Napríklad, kým stiahnutie 1 GB dát mohlo v 3G sieti trvať aj niekoľko desiatok minút, v súčasných 4G/5G sieťach to dokážeme stiahnuť do minúty. Tieto zmeny však nie sú len o číslach, výrazne totiž zlepšujú zážitok zákazníkov, či už ide o streamovanie videí v najvyššej kvalite, hranie online hier alebo o bezproblémové pripojenie na pracovné videokonferencie. Zároveň vďaka dostupnej vysokorýchlostnej 5G sieti sa Orange môže sústrediť aj na poskytovanie smart riešení v oblasti umelej inteligencie a internetu vecí,“ dodáva Eric Maintenay.

Kvôli optimalizácii spotreby elektrickej energie a vyššej efektivite znižujú 4G a 5G siete oproti starším generáciám sietí celkovú uhlíkovú stopu mobilných telekomunikačných operácií.