Súd zamietol žalobu siete X na organizáciu bojujúcu proti nenávistným prejavom

Súd zamietol žalobu siete X na organizáciu bojujúcu proti nenávistným prejavom reprofoto X Elon Musk

Americký súd dnes zamietol žalobu internetovej sociálnej siete X na neziskovú organizáciu bojujúcu proti nenávistným prejavom a dezinformáciám na internete.

Žaloba tvrdila, že organizácia s názvom Centrum pre obranu pred digitálnou nenávisťou (CCDH) zverejnila nepravdivé tvrdenia a povzbudzovala inzerentov k odchodu zo siete X, ktorá sa predtým volala Twitter. Organizácia kritizovala vzostup nenávistných prejavov na sieti po jej prevzatí miliardárom Elonom Muskom.

Spoločnosť X podala žalobu vlani v lete. Za žalobou stála minuloročná správa o výsledkoch výskumu CCDH, ktorá uvádza, že po prevzatí siete Muskom došlo k vzostupu nenávistných prejavov voči menšinovým komunitám. Spoločnosť X a jej šéfka Linda Yaccarinová vlani správu označili za nepravdivú a založenú na "nesprávnych, zavádzajúcich a neaktuálnych údajoch". Firma X vlani tiež uviedla, že CCDH získala prístup k jej dátam bez oprávnenia.

Sudca Charles Breyer dnes však vyhovel žiadosti CCDH o zamietnutí žaloby. "Nie je možné si túto žalobu prečítať a nedospieť k záveru, že firme X viac vadí postoje CCDH ako jej metódy zberu dát," uviedol vo svojom rozhodnutí.

Musk firmu Twitter kúpil predvlani v októbri za 44 miliárd dolárov a podnik odvtedy prešiel rozsiahlymi zmenami. Tie okrem premenovania zahŕňali aj prepustenie väčšiny zamestnancov a uvoľnenie pravidiel pre reguláciu obsahu.