Facebook kúpil WhatsApp, suma je obrovská

Facebook kúpil WhatsApp, suma je obrovská

Najväčší konkurent klasických SMS správ – WhatsApp, ktorý ponúka takmer bezplatné posielanie správ, fotiek a videí sa dostáva pod kontrolu najväčšej sociálnej siete Facebook za sumu, ktorá je na úrovni plánovaných príjmov v štátnom rozpočte SR za tento rok.

 


Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg v noci stredoeurópskeho času oznámil, že Facebook sa dohodol na získaní WhatsApp a že celý ich tím sa pripojí k Facebooku.
WhatsApp je jednoduchá a rýchla mobilná messaging služba, ktorú používa viac ako 450 miliónov ľudí na všetkých hlavných mobilných platformách. Počet užívateľov narastá, každý deň o viac ako 1 milión ľudí. Podľa slov Zuckerberga je na ceste k prepojeniu jednej miliardy ľudí.
Za WhatsApp Facebook zaplatí 4 miliardy dolárov v hotovosti, 12 miliárd dolárov vo forme akcií Facebooku a ďalšie 3 miliardy dolárov vo forme akcií za zotrvanie vo firme počas nasledujúcich 4 rokov, kým sa dokončí akvizícia. Výsledná suma 19 miliard dolárov (13,8 miliard eur) je na úrovni príjmov štátneho rozpočtu SR (14,1 miliard eur).
„Server TechCrunch upozornil na to, že Brian Acton jeden z tvorcov WhatsApp pred 4 rokmi neuspel na pohovore vo Facebooku. Vymyslel WhatsApp a Facebook mu teraz zaplatí jednu z najvyšších súm za predaj v histórii technologického sveta," píše techbox.sk.

 

WhatsApp bude v rámci Facebooku pôsobiť samostatne. „Počas najbližších rokov budeme tvrdo pracovať na tom, aby WhatsApp rástol a prepojil celý svet. Očakávame tiež, že WhatsApp sa pripojí k našim snahám forInternet.org, aby boli základné internetové služby dostupné pre každého," napísal Zuckerberg.