Na Twitteri pribúdajú fotky absurdností Janukovyčovho paláca

Na Twitteri pribúdajú fotky absurdností Janukovyčovho paláca

Do paláca Janukovyča chodia zástupy zvedavcov, tí zverejňujú na Twitteri fotky umelých koní priviazaných o stromy, nahý portrét prezidenta, zlatom zdobené golfové palice, či pirátsku loď v umelom jazierku. Pribúdajú fotky sídiel ďalších mocných.

Po úteku zosadeného prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyčova parlament zoštátnil jeho vilu v Mežyhiryi. Sociálne siete ponúkajú nové rozmery pri dokumentovaní absurdností jeho života. Podľa fotiek sídlo Janukovyča vyzerá ako sklad kulís z nevkusného filmového štúdia. V areáli, ktorý sa rozkladá na ploche 140 hektárov, púta pozornosť replika pirátskej lode ukotvenej v umelom jazierku, imitácie antických pamiatok, gýčové repliky zvierat voľne pohodených v prírode, veveričky v klietkach, nevkusné sošky či krokodília koža v saune. Miestni volali sídlo prezidenta Versailles, novinári ho prirovnávajú ku Kaddáfiho sídlu v Tripolise. Pre súčasných návštevníkov sa sídlo stalo múzeom korupcie prezidenta.

Okrem fotiek doposiaľ neznámeho spôsobu života odvolaného prezidenta pribúdajú aj fotky zo života ďalších mocných Ukrajiny. Do histórie gýčovej architektúry určite vstúpi vila generálneho prokurátora, ktorú zdokumentoval bloger Evgen Čubuk. Fotky ukazujú, ako sa dá skombinovať zlatý podnikateľský barok s staroruskými ikonami.