Britská agentúra sprístupnila on-line 85 tisíc historických videí. Sú aj zo Slovenska

Britská agentúra sprístupnila on-line 85 tisíc historických videí. Sú aj zo Slovenska

Svetová agentúra zverejnila exkluzívne historické zábery, sú medzi nimi aj historické okamžiky z československých aj slovenských dejín.

 


Britská agentúra British Pathé zverejnila na YouTube kolekciu 85 tisíc historických filmov. V mnohých prípadoch ide o unikátne zábery historických udalostí od roku 1896 až po rok 1976. Sú tam korunovácie, známe tváre, módne trendy, dôležité udalosti - napríklad zábery Titanicu, skaza vzducholode Hindenburg, ale aj zábery unikátnych športových, či kultúrnych udalostí, obzvlášť zábery z prvej a druhej svetovej vojny.

 

Reportáže boli v minulosti súčasťou spravodajstva alebo kinomagazínov.

Archív je voľne prístupný. Aby si ho mohli pozrieť diváci po celom svete. "Našou nádejou je, že všade, kde majú počítač, majú možnosť vidieť tieto filmy," povedal Alastair White, generálny riaditeľ spoločnosti British Pathé. "Tento archív je bezkonkurenčnou pokladnicou historického a kultúrneho významu, ktorá by nemala byť zabudnutá."

Archív je rozdelený do rôznych kategórií.

Našli sme tam aj mnohé dokumenty, ktoré sa dotýkajú dôležitých okamihov československých dejín – napríklad ako vyzerala krajina krátko po vojne, ako sa stretávali rodiny po príchode z koncentračných táborov, alebo návšteva Chruščova v ČSR, ako vyzerala invázia ruských vojsk v roku 1968, či výstava šperkov a né ďalšie.