Aplikácia pre smartfóny poskytuje informácie o dopravných predpisoch EÚ

Aplikácia pre smartfóny poskytuje informácie o dopravných predpisoch EÚ

EÚ spuštila mobilnú aplikáciu (iPhone, iPad, Google Android, Microsoft Windows), ktorá obsahuje všetky dôležité informácie o pravidlách bezpečnej cestnej premávky v EÚ. Dozviete sa aká je maximálna rýchlosť v jednotlivých krajinách, kde potrebujete pri bicyklovaní helmu, kde sa koľko promile toleruje a či vôbec a podobne.

 

 

Aká je maximálna povolená rýchlosť na španielskych diaľniciach? Potrebujem mať helmu, keď sa bicyklujem vo Švédsku? Dovolenkári už odteraz nemusia strácať množstvo času hľadaním týchto informácií. Vďaka novej aplikácii pre smartfóny „Going Abroad", ktorú pripravila Európska komisia, ich môžu mať vždy a všade poruke.

Táto aplikácia je dostupná pre iPhony a iPady, aj pre telefóny používajúce systémy Google Android a Microsoft Windows, a to v 22 jazykoch. Okrem všetkých dôležitých informácií v oblasti bezpečnosti cestnej premávky vo všetkých krajinách EÚ obsahuje aplikácia aj kvíz o bezpečnosti cestnej premávky a pamäťovú hru, pri ktorej sa môžu pasažieri počas dlhých ciest autom zabaviť.

Uvedená aplikácia zahŕňa informácie o témach, ktoré predstavujú najväčšie riziko havárií vrátane povolenej rýchlosti a maximálneho obsahu alkoholu v krvi, semaforov a používania mobilných telefónov. Užívateľov informuje aj o povinnosti používať bezpečnostný pás v automobiloch a bezpečnostné helmy na bicykloch a motocykloch.

Bezpečnosť cestnej premávky v EÚ zaznamenala v posledných rokoch významný pokrok. V priebehu rokov 2001 a 2010 sa počet úmrtí na cestách EÚ znížil celkovo o 43 %. V priebehu rokov 2010 a 2013 sa tento počet znížil o ďalších 17 %.

Strategickým cieľom je znížiť počet úmrtí na cestách v období rokov 2010 a 2020 o polovicu a zároveň sústrediť úsilie EÚ na zníženie počtu vážnych zranení v cestnej premávke. Nová aplikácia s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky je jednou z viacerých iniciatív týkajúcich sa bezpečnosti cestnej premávky na úrovni EÚ.