5 odporúčaní ako si ochrániť vaše online účty správnym heslom

5 odporúčaní ako si ochrániť vaše online účty správnym heslom Foto: Kaspersky lab

Štatistiky ukazujú, že krádeže hesiel sú bežné. Odcudzenie hesla do sociálnych sietí môže viesť napríklad k spamovaniu kontaktov alebo šíreniu škodlivých odkazov. Heslá k internetovým obchodom kybernetickým zločincom umožnia zbierať finančné dáta a kradnúť peniaze používateľov.

„Heslo je ako kľúč k vašej domácnosti; asi by ste nenechali svoj dom otvorený pre zlodeja, alebo kľúče priamo vo dverách, kde ich môže ktokoľvek nájsť len preto, že si nemyslíte, že doma nemáte nič, čo by malo pre zlodeja veľkú hodnotu. Komplexné a jedinečné heslá pre každý účet, starostlivo uložené na bezpečnom mieste, vás ušetria od množstva problémov," hovorí marketingový riaditeľ pre Emerging Markets, Kaspersky Lab, spoločnosti ktorá uskutočnila medzinárodný prieskum, do ktorého sa zapojilo jedenásť tisíc používateľov z 23 krajín sveta.

Prieskum ukázal, že aj k tvorbe a ukladaniu hesiel pristupujú používatelia pomerne laxne. Iba 28% používateľov si vytvára rozličné heslá pre rôzne online účty a len 5% využíva na ich ukladanie špecializovaný bezpečnostný softvér. 18% opýtaných si zapíše heslo do notesu, 9% do súboru v zariadení a 6% si ho nalepí v blízkosti počítača. Rovnako 18% používateľov v prieskume uviedlo, že svoje heslá bežne zdieľajú s rodinou a priateľmi.

Na to aby ste ochránili svoje online účty pred neautorizovaným prihlásením, spoločnosť odporúča dodržiavať týchto 5 pravidiel:

1. Vytvorte si unikátne heslo ku každému účtu. Ak niekto jedno ukradne, ostatné sú v bezpečí

2. Vytvárajte zložité heslá, ktoré nemožno ľahko prelomiť špeciálnymi programami. To znamená najmenej 8 znakov a striedanie malých a veľkých písmen, čísel, interpunkcie - rozhodne nie mená domácich maznáčikov alebo dátumu narodenia

3. Nezdieľajte svoje heslo s nikým, ani s priateľmi. Ak kybernetickí zločinci nedokážu ukradnúť heslo vám, môže sa im to podariť u niekoho iného.

4. Uložte si heslo na bezpečné miesto. Nepíšte ho na papierik - buď si ho zapamätajte, alebo uložte do špeciálneho programu na ukladanie hesiel od spoľahlivých výrobcov.

5. Používajte dvojfaktorové overovanie prihlasovania, ak to služba podporuje