Šéf veľkej firmy o vládnych IT zákazkách: Je to kradnutie

Šéf veľkej firmy o vládnych IT zákazkách: Je to kradnutie Reprofoto youtube

Šéf spoločnosti Websupport Michal Truban napísal rozhorčený blog o korupcii pri IT zákazkách s vládou.

 

 

„Všetci, čo sa pohybujú okolo IT vedia, ako zarábajú pri veľkých projektoch IT firmy, prepojené na vládu. Ako si delia korisť a v akej kvalite dodávajú. Ako nás to stojí stovky!!! miliónov eur a nič z toho. Je to verejným tajomstvom a je to tajomstvom takým veľkým, že to všetci akceptujú a nikto s tým nič nerobí, lebo nevidí žiadnu reálnu možnosť," píše na blogu Michal Truban, šéf spoločnosti, ktorá poskytuje webhostingové služby a je registrátorom domén.

 
Zakladateľ Websupportu píše, že spoločnosť si na to natoľko zvykla, že sa z toho stala samozrejmosť a ponuky na pochybný biznis neprichádzajú vôbec v tajnosti, ale priamo. „V poslednom čase nás viackrát oslovili, aby sme sa zúčastnili tendra (výberového konania), ktorý je vopred vyhraný. Spolu si dohodneme pre nás veľmi výhodnú cenu a o úspech sa postarajú "oni". Neskôr nám "oni" vyfakturujú províziu. Kto by nechcel ľahko zarobiť? No u nás je to presne naopak. Takéto pokusy nahlasujeme polícii," píše o  vlastnej skúsenosti Truban.

Je to podľa neho kradnutie. "Celé to prerástlo do takej rakoviny, že sa to už nikto ani neskúša skrývať. A možno to je dobre. Možno práve to pomôže naplniť ten pomyselný pohár trpezlivosti a pretečie," píše a vyzýva aj ostatných, aby sa postavili korupcii hocijakým spôsobom. „Píšte o tom, rozprávajte o tom a konajte tak. Oznámte svojim klientom, deťom, mamám, že takúto vec odsudzujete a nerobíte a nevoľte tých, ktorí korupciu programovo vytvárajú a sú vzorom pre ostatných."