Všetky filmy Tomáša Vorla budú prístupné bezplatne na internete

Všetky filmy Tomáša Vorla budú prístupné bezplatne na internete

Už vyše milión ľudí videlo počas šiestich mesiacov na internete celovečerný film Gympl režiséra Tomáša Vorla, ktorý sa rozhodol ako prvý český producent umiestniť na YouTube zadarmo svoj divácky najúspešnejší film v najvyššej kvalite. Postupne dá na internet všetky svoje snímky, oznámila ČTK jeho hovorkyňa Martina Chvojka Reková.

 

 

"Ako druhý film Vorel teraz zverejňuje na YouTube snímku Ulovit miliardára a v najbližších týždňoch svojim fanúšikom takto poskytne aj Vejšku. Práve chystá do distribúcie digitalizovanú režisérsku verziu Kamenného mosta," uviedla hovorkyňa.

Tomáša Vorla donútil na poskytovanie vlastných starších filmov na internete fakt, že sa tam objavovali a objavujú ilegálne a v zlej kvalite. "Filmy umiestnené na YouTube znamenajú pre Vorla aj nezanedbateľný príjem z reklamy. Gympl tak upevňuje pozíciu jedného z najsledovanejších českých filmov vôbec. Pri premiére v roku 2007 ho videlo v kinách vyše pol milióna divákov a stal sa aj legálne najsťahovanejším filmom roka. Ďalšie takmer dva milióny ľudí ho videli v rámci dvoch vysielaní v Českej televízii, ale stal sa aj najviac kradnutým českým filmom na internete vôbec, "dodala Reková.

Digitálnej distribúcii filmov na internete sa venuje aj spoločnosť Bontonfilm, ktorá s Národným filmovým archívom takto uviedla do digitálnej distribúcie v celosvetovom obchode iTunes slávny oscarový film Obchod na korze z roku 1965 režisérov Jána Kádára a Elmara Klosa. Film má aj anglickú jazykovú verziu dostupnú divákom vo všetkých anglicky hovoriacich krajinách na štyroch kontinentoch. Teda v USA, Kanade, Južnej Afrike, Austrálii, vo Veľkej Británii a v Írsku.

Po Obchode na korze bude v on-line distribúcii na iTunes v Česku aj v medzinárodnom meradle nasledovať ďalšia sada filmov zo zlatého fondu československej kinematografie. Sú medzi nimi Spalovač mŕtvol, Kladivo na čarodejnice, Postřižiny, muzikál Noc na Karlštejne, rozprávka S čerty nie sú žarty alebo komédia Vesničko má středisková. Všetky budú k dispozícii v HD kvalite a s anglickými titulkami.