Print this page

 Mladíkovi, ktorý cez inzerát ponúkal odmenu za zastrelenie utečencov, hrozí osemročné väzenie

Prípad rasisticky ladeného inzerátu má pokračovanie.

 

 

 

Polícia navrhla obžalovať 19-ročného mladíka z Čadce, ktorý ponúkal odmenu za zastrelenie utečencov a šíril videonahrávku proti migrantom. V prípade uznania viny mu hrozí až osemročné väzenie, informáciu priniesla agentúra ČTK.


Polícia mladíka podozrieva z toho, že v auguste zverejnil na internete spomínaný inzerát spolu s fotografiami početnej skupiny osôb tmavej pleti na nafukovacom člne, ako aj účelového zariadenia v Gabčíkove.

Ako na jeseň informoval web Aktuality.sk dotyčný v „pracovnej ponuke" na „vyčistenie ubytovne" v Gabčíkove ponúka odmenu 25 eur za zastrelenie jedného migranta.

Inzerát portál neskôr stiahol.

Redaktori Markízy ale aj Aktuality.sk ho vtedy kontaktovali. V telefonickom rozhovore tvrdil, najprv že ide o srandu a v zápätí, že v žiadnom prípade nejde o recesiu a že ho k zverejneniu viedol strach z moslimov ako aj iné inzeráty, ktoré si všimol na internete. Pre Aktuality.sk uviedol, že sa nimi však neinšpiroval, ale že nápad s „modrými devínskymi slúchadlami" je jeho, lebo nechce, aby jeho potenciálni „zamestnanci" prišli o sluch. „Zoberiem pár chlapcov, spíšem s nimi pracovnú zmluvu a pôjdeme tam urobiť poriadok," vyhlásil. Doplnil, že sa mu prihlásilo už viacero záujemcov.

„Na prvé počutie môže ísť o nabádanie voči rasovej a obdobnej neznášanlivosti voči konkrétnej skupine. Keď sa to šíri na internete, je to jednoznačne verejné," povedala pre web šéfka policajnej akadémie a odborníčka na trestné právo Lucie Kurilovská.