Chcú, aby Facebook a Twitter hlásili zmienky o extrémizme

Chcú, aby Facebook a Twitter hlásili zmienky o extrémizme

Americkí senátori predložili návrh zákona, podľa ktorého budú prevádzkovatelia sociálnych médií ako Twitter alebo Facebook musieť ohlásiť príslušným orgánom, ak narazia na zmienky o plánovaní útokov či iné podozrivé extrémistické činnosti.

Informovala o tom agentúra AP.

Sociálne médiá slúžia stále viac ako nástroj radikalizácie a náboru nových členov pre samozvané radikálne hnutie Islamský štát (IS).

Návrh predložila demokratická senátorka Dianne Feinsteinová a jej republikánsky kolega Richard Burr.

Ich iniciatíva vyvolala kritiku. Podľa Internetovej asociácie, ktorá zastupuje 37 internetových spoločností vrátane Facebooku či Googlu, ich návrh predstavuje "nevykonateľný štandard ohlasovania", ktorý by vraj mohol zasiahnuť slobodu prejavu a spôsobiť, že skutočnou hrozbou bude kvôli hláseniu viac či menej kvalitných informácií zložitejšie odhaliť.

Po nedávnej streľbe v kalifornskom San Bernardine sa ukázalo, že žena, zastrelená políciou spolu so svojím partnerom po usmrtení 14 ľudí, vyjadrila krátko pred útokom sympatie k teroristickej organizácii IS. Vyjadrenie zverejnené pod falošným menom Facebook objavil deň po útoku. Firma profil odstránila a ohlásila vec úradom. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začal streľbu vyšetrovať ako teroristický čin.