Hra na mobile pomáha v boji proti demencii

Hra na mobile pomáha v boji proti demencii Zdroj: Telekom

Slovak Telekom predstavil špeciálnu mobilnú hru Sea Hero Quest, ktorá má slúžiť nielen na pobavenie, jej hraním je možné pomôcť vedcom pri výskume demencie.

Sea Hero Quest je príbehom chlapca, ktorý sa rozhodne zachrániť spomienky svojho otca a vydá sa na dobrodružnú cestu po mori. Úlohou hráča je bezpečne a správne navigovať svoju loď do cieľa.
Navigácia a schopnosť orientovať sa v priestore predstavujú základ pre zber dát potrebných na vytvorenie nových diagnostických testov demencie.

„Hra je špeciálne navrhnutá tak, aby posunula vedecké chápanie priestorovej orientácie človeka, ktorá s problémom demencie úzko súvisí," píše spoločnosť v tlačovej správe.

Najčastejšou formou demencie je Alzheimerova choroba. V súčasnosti ňou trpí približne 45 miliónov ľudí na svete.
„Odhaduje sa, že Alzheimerovou chorobou trpí na Slovensku približne 40 - 60 tisíc ľudí, a že ich počet sa do roku 2050 strojnásobí. Ochorenie vážne narúša pamäť a tvorbu nových spomienok. Má to za následok stratu schopnosti orientácie aj v známom prostredí, čo je zároveň jedným z prvých príznakov ochorenia," povedal psychiater MUDr. Martin Halmo.

Lieky vedúce k vyliečeniu zatiaľ neexistujú.

Deutsche Telekom vyvinul hru Sea Hero Quest v spolupráci s herným štúdiom Glitchers, organizáciou Alzheimer's Research a univerzitami University College London a University of East Anglia. Slovak Telekom bol členom najužšieho tímu.
Ide o najmasovejší zber dát pri tejto chorobe.

„Tento projekt poskytuje bezprecedentnú možnosť študovať, ako sa ľudia z rôznych krajín a kultúr orientujú v priestore. Pomôže nám to lepšie pochopiť, ako používame mozog na orientovanie sa a tiež pri budúcej práci týkajúcej sa diagnostických a liečebných programov v oblasti výskumu demencie," povedal Dr. Hugo Spiers z University College London.

Aktualizácia 10. mája: Hru Sea Hero Quest si celosvetovo stiahlo už viac ako 500-tisíc hráčov. Stanovený cieľ 100-tisíc stiahnutí do konca roka bol tak dosiahnutý v priebehu prvých 24 hodín od uvedenia hry. Patrí zároveň medzi aktuálne najsťahovanejšie a najlepšie hodnotené bezplatné hry na App Store aj Google Play, oznámila spoločnosť.