Vymyslenú informáciu o úmrtí spisovateľa McCarthyho prebral aj známy denník

Vymyslenú informáciu o úmrtí spisovateľa McCarthyho prebral aj známy denník Foto: Archív C.M.

Falošný účet na twitteri v utorok oznámil úmrtie významného amerického spisovateľa Cormaka McCarthyho.

Informáciu prevzal napríklad denník USA Today. Podľa týždenníka Newsweek je autorom mystifikácie "chronický šíriteľ podvodných správ" Talian Tommasso Debenedetti, ktorý je známy napríklad hoaxmi o úmrtí režiséra Pedra Almodóvara alebo pápeža.

Údajný twitterový účet newyorského vydavateľstva Alfred A. Knopf v utorok ráno informoval, že držiteľ Pulitzerovej ceny zomrel v 82 rokoch na mŕtvicu. Správa sa rýchlo rozletela po sociálnych sieťach a mnohým nebolo podozrivé, že ide o jeden z prvých tweetov údajného nakladateľstva. McCarthyho agent Paul Bogaards vzápätí Newsweeku potvrdil, že účet je podvodný. "Prípad riešia právnici," dodal.

Za približne 40 minút po prvom tweetu o McCarthyho smrti jeho autor napísal, že "ide o hoax vytvorený talianskym novinárom Tommassoem Debenedettim. McCarthy je živý a zdravý". "Čo máš 12, človeče? Čo z toho máš? Je to nezodpovedné a kruté," znie prvá reakcia pod týmto príspevkom.

Cormac McCarthy patrí k najvplyvnejším americkým spisovateľom súčasnosti a je považovaný za nástupcu takých autorov, akými boli William Faulkner či Herman Melville. Prozaik, dramatik a scenárista získal v roku 2007 Pulitzerovu cenu za postapokalyptický román Cesta, popularitu mu priniesli tiež filmové prepisy jeho diel.