Filmy priniesli nárast predplatiteľov Piana o desiatky percent

Filmy priniesli nárast predplatiteľov Piana o desiatky percent Foto: tv.sme.sk

Na začiatku to bol jeden film Zuzany Piussi, ktorý odmietli pustiť do kinodistribúcie. Po úspechu filmu Od Fica do Fica filmy v Piane pribúdali. Dnes .týždeň vysiela filmy pravidelne, aj Metoo, pridáva sa aj SME. S ponukou filmov ide Piano aj za hranice. 

 

 

Na stránke .týždňa je aktuálne v ponuke osem filmov, posledným z nich je dokument Jara Vojteka Cigáni idú do volieb. SME spustilo vysielanie filmov cez uplynulý víkend, keď nasadilo slovenský horor ZLO. Filmy v rámci Piana ponúka od začiatku aj web Metoo, ide o čiernobiele horory z prvej polovice minulého storočia. RADO BAŤO, country manager Piana pre Slovensko v rozhovore pre Omédiách.com hovorí o novom filmovom trende Piana, jeho príjmoch a rozšírení aj za hranice.

Aké filmy sa najbližšie vo vysielaní objavia?

Už budúci pondelok si budú môcť pianisti na stránke .týždňa pozrieť najnovší dokument Zuzany Piussi Krehká identita. SME bude pokračovať hranými filmami, budúci týždeň nasadia Marhuľový ostrov, ktorý je rovnako ako ZLO z dielne DNA Production.

O ktoré filmy bol doposiaľ najväčší záujem?

Do konca marca boli najúspešnejšími filmami Od Fica do Fica, Vrahem z povoláni a Nemoc tretej moci.

Ako ste prišli k nápadu vysielať aj filmy?

Niekedy je to tak, že dobrý nápad máte celý čas pred očami, len si to musíte v hlave poskladať dokopy. Keď sme niekedy koncom októbra minulého roka sedeli s kolegami z .týždňa a producentom filmu Od Fica do Fica Máriom Homolkom, riešili sme problém, ako zaradiť film do systému Piano. Ukázalo sa, že je to vlastne triviálne.
Jedna z vlastností systému Piano je, že rozdeľuje výnosy medzi rôznych vydavateľov podľa toho, ktorý z nich získal predplatiteľa a kde tento užívateľ konzumuje obsah. Vydavatelia si navzájom konkurujú, takže celý systém musí fungovať stopercentne. Uvedomili sme si, že zaradenie filmu do ponuky v rámci Piana je vďaka tomu jednoduché, pretože vieme presne určiť, aká časť výnosov filmu patrí.

Už pri nasadení filmu Od Fica do Fica ste mysleli na to, že túto službu rozšírite?

Od začiatku sme rozmýšľali s .týždňom o možnosti urobiť z toho viac ako jednorazový projekt. V deň, keď .týždeň nasadil na web Od Fica do Fica, bolo jasné, že ďalej nemáme o čom rozmýšľať a že máme v rukách perspektívny spôsob distribúcie slovenských, či českých filmov a dokumentov.

Ako sa delí platba z Piana pri filmoch? Majú z toho niečo tvorcovia filmu?

Delenie týchto výnosov s tvorcami filmu je v rukách partnerského média, s ktorým majú tvorcovia podpísanú zmluvu.

Hlásia sa vám aj filmári, distribučné spoločností?

Áno, ozývajú sa aj nám, aj partnerským médiám. Nebudeme sa teraz hrať na "slovenský Netflix", ani nie je našim zámerom loviť niekde vo vodách béčkovej a céčkovej zahraničnej produkcie, ktorej sú plné VOD portály. Ale naše skúsenosti nám ukázali dve veci. Že systém predplatného funguje aj v prípade distribúcie filmov a že Piano je pre slovenských filmárov a dokumentaristov nástroj, ako rozšíriť platenú distribúciu svojich diel nad rámec obmedzenej kinodistribúcie a premietania na filmových festivaloch.

Na ktorom webe je o to najväčší záujem?

Nie je mojou úlohou zostavovať rebríčky vydavateľov, navyše SME spustilo prvý film pred pár dňami, takže porovnávanie ani nemá význam.

Pomohli filmy v Piane k nárastu počtu predplatiteľov?

Samozrejme. Filmy lákajú nových predplatiteľov. Nie je to žiadne šokujúce zistenie. Piano je nástroj, ktorý umožňuje vydavateľom monetizovať zaujímavý obsah. Kľúčové slovo v predchádzajúcej vete je "obsah". Čím bude pestrejší a zaujímavejší, tým väčšia je šanca, že ponuka osloví širší okruh internetových užívateľov.

Koľko ľudí prišlo do Piana cez filmy?
Bol to nárast v desiatkach percent.

Koľko má Piano predplatiteľov?
Nemôžme to zverejniť, pretože nám v tom bráni zmluva s investorom.

Nechystáte sa filmy ponúkať aj v iných krajinách, kde je Piano?

Áno, úspešná ponuka filmov v slovenskom Piane inšpirovala poľských kolegov. Gazeta Wyborcza už tento piatok spúšťa filmový festival, v rámci ktorého poľským pianistom ponúkne možnosť pozerať animované aj dokumentárne filmy.