Maďarič: RTVS rozhodla pri Kormúthovej prísne

Maďarič: RTVS rozhodla pri Kormúthovej prísne Foto: MKSR

Aj minister kultúry sa vyjadroval k externej moderátorke RTVS, s ktorou Václav Mika po rasistickom statuse ukončil spoluprácu.

 


Minister kultúry Marek Maďarič v parlamente počas Hodiny otázok reagoval na otázku poslanca KDH Jozefa Mikloška, ktorý sa ho pýtal na reakciu na rozhodnutie RTVS. Minister, hoci nemá dosah na RTVS, sa ku kauze vyjadril, pričom pochválil poslanca KDH za to, že „keď sa deje niekomu krivda, že sa o to zaujíma."

 

Mikloško sa pýtal: „Na sociálnych sieťach sa množstvo ľudí vyjadruje hrubo a netolerantne bez odozvy kompetentných ľudí. Keď v nervovom vypätí sa športová komentátorka RTVS Kormúthová vyjadrila podobne, vedenie RTVS ju hneď vyhodilo z práce, napriek jej okamžitému stiahnutiu statusu a ospravedlneniu sa. Okrem škandalizovania tohto prípadu v médiách, nik sa nezaujímal o chytenie a potrestanie zlodeja. Nepripomína vám tento postup metódy vyhadzovania z práce za totality, ktoré vyvolávali v ľuďoch obavy a strach?"

Viac: Kauza Kormúthová dorazila do parlamentu

Minister Mikloškovi vysvetľoval, že na internete píšu ľudia kadečo. „Sociálne siete, internet je plný hrubých a nekultúrnych vyjadrení, ja napríklad diskusie pod článkami o mne nečítam, chránim si svoje duševné zdravie."

Podľa Maďariča redaktorka si musí dávať pozor, čo píše. "RTVS má štatút programového pracovníka, ktorý hovorí o tom, že RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie... Každý pracovník, či sa mu to páči alebo nie, princípy štatútu musí akceptovať a keďže redaktorka si je vedomá, koľko má priateľov, vie, že jej názor môže byť verejný," povedal.

Trest však považuje za prísny. „Táto inštitúcia zobrala veľmi prísny trest na základe jej výroku. Nasadila tým aj dosť vysokú latku a uvidíme, či aj v budúcnosti to bude takto riešiť," povedal Maďarič.