Už aj Železničná spoločnosť Slovensko bude národná. Mení logo aj názov v logu

Už aj Železničná spoločnosť Slovensko bude národná. Mení logo aj názov v logu Foto: ŽSSK

Železničná spoločnosť Slovensko si na Úrade priemyselného vlastníctva registruje ochrannú známku na nové logo aj názov.

 


Kým doposiaľ to bola „Železničná spoločnosť Slovensko," po novom sa štátna spoločnosť volá „Železničná spoločnosť Slovensko národný dopravca."Staré logo
Slovné spojenie „národný dopravca" pribudlo aj v nie veľmi atraktívnom a už prepísmenkovanom logu spoločnosti.

 

 

Nové logo

"Národný dopravca" sa v tlačových správach aj vo vyjadreniach zástupcov spoločnosti začal častejšie objavovať už v druhej polovici roka. Na Facebooku ZSSK už na začiatku roka. Slovné spojenie pribudlo v decembri na vozňoch vlakov InterCity, ktoré predstavoval šéf spoločnosti za prítomnosti predsedu parlamentu Andreja Danka zo SNS.

Foto: ZSSK

Nové logo doplnené o „národného dopravcu" pribudne onedlho podľa SME na všetkých vlakoch, uniformách zamestnancov či na cestovných lístkoch. SME píše aj o premaľovávaní vlakov.

Riaditeľ odboru komunikácie ZSSK Tomáš Kováč s tým nesúhlasí. "Radi by sme vyvrátili nepravdy o premaľovávaní vlakov, resp. nákladnom rebrandingu celej spoločnosti. O takýchto veciach sme nikdy nehovorili, ani o nich neuvažovali. Rolu „corporate identity" nepodceňujeme, no prioritu kladieme skôr na modernizáciu našich služieb a využívaných technológií a dopravnej techniky," napísal Kováč v stanovisku pre Omédiách.com. "Dnes neplánujeme ani zmenu uniforiem, cestovných lístkov, či pečiatok a už vôbec nie premaľovávanie rušňov či vozňov (ako napísal denník SME- pozn.red.)," dodal.

K používaniu spojenia „Národný dopravca" ZSSK podľa Kováča dospela "nielen z dôvodu potreby diferenciácie značky ZSSK vo sfére železničnej dopravy, teda odlíšiť sa od ZSSK Cargo a ŽSR, s ktorými je mnohokrát zamieňaná, ale aj z potreby
zdôrazniť svoju rolu v segmente železničnej dopravy."

Celkovo bolo slovným spojením „Národný dopravca" označených 22 vozňov a 3 rušne.

Podľa slov Kováča ZSSK v najbližšej dobe plánuje nanajvýš jednoduchú aktualizáciu niektorých materiálov ako sú napríklad emailové podpisy, či hlavičkové papiere, vývesky. Upozorňuje, že k oficiálnej zmene názvu spoločnosti nedošlo, ten stále ostáva rovnaký. Jediná zmena nastala v logu, pribudol text NÁRODNÝ DOPRAVCA.

Registráciu výrazu „Národný dopravca" na Úrade priemyselného vlastníctva SR odporúčalo právne oddelenie spoločnosti. Jeho doplnenie do materiálov (a na ďalšie nosiče) bude prebiehať postupne v horizonte niekoľkých rokov.

Doterajšie náklady súvisiace s doplnením textu do loga:

332,00 EUR Registrácia na úrade priemyselného vlastníctva (2 farby)
209,50 EUR Nálepky NÁRODNÝ DOPRAVCA na označenie vozňov
290,60 EUR Magnetické označenie NÁRODNÝ DOPRAVCA na označenie vozňov
0,00 EUR doplnenie textu do loga
Suma celkom: 832,10 EUR