Politická strana v Nemecku omylom propagovala konkurenciu

Politická strana v Nemecku omylom propagovala konkurenciu Foto: FB Lothar Binding

Aférka už má aj názov: Plakatgate.

 

 

Ako o Plakatgate píšu - s veľkou dávkou irónie - nemecké médiá o afére, ktorá rozvírila pokojné politické vody v univerzitnom meste Heidelberg na juhozápade Nemecka.

Široké pobavenie vyvolal krok členov miestnej bunky kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorí po meste nechali rozmiestniť veľkoplošné plagáty, ktoré však voliča vyzývali, aby dali svoj hlas konkurencii - sociálnym demokratom (SPD).

Že niečo nie je v poriadku, bolo okoloidúcim jasné už na prvý pohľad. Väčšina z nich totiž zobrazovala kandidátku na premiérku spolkovej krajiny Sársko Anke Rehlingerovú. Sárske krajské voľby sa však konali už v marci a Heidelberg navyše leží v Bádensku-Württembersku, zhruba sto kilometrov východne od hraníc Sárska.

Samotní kresťanskí demokrati sa najprv domnievali, že ich politickí konkurenti urobili chybu, nakoniec museli priznať, že hanbu si urobili sami. Mobilné plagátové plochy totiž príslušná firma rozmiestnila po meste na ich objednávku, bez toho, aby ich predtým prelepila plagátmi s kandidátmi CDU.

Krajské predsedníctvo kresťanských demokratov sa medzitým svojim politickým konkurentom ospravedlnilo a odovzdalo im "šesť fliaš naozaj dobrého vína". Heidelbergská bunka SPD vzala celú aféru Plakatgate s humorom. "Pokračujeme v predvolebnom boji - každý sám za seba," napísali socialisti na facebooku.