V Bratislave zomrelo túto zimu už 7 ľudí, občianske združenie volá SOS

V Bratislave zomrelo túto zimu už 7 ľudí, občianske združenie volá SOS Reprofoto Vagus

Počas začínajúcej sa zimy zahynulo v bratislavských uliciach už 7 ľudí, informuje občianske združenie Vagus, ktoré sa venuje práci s ľuďmi bez domova.     

 

Ďalších 10 ľudí sa Vagusu podarilo pred zimou zachrániť, no občianskemu združeniu chýbajú v tomto najkritickejšom období peniaze na ďalšie fungovanie. Preto spustili na webstránke www.volamesos.sk zbierku, ktorá pomôže zachraňovať ľudské životy.

"Súčasný stav je alarmujúci - ešte nikdy nezahynulo toľko ľudí za tak krátky čas. Sneží a mrzne už nielen v noci, ale aj počas dňa a to nás to najchladnejšie obdobie ešte len čaká," skonštatoval Sergej Kára, štatutár Vagusu. O týchto úmrtiach podľa neho klasické médiá neinformujú, no z ich interných zdrojov, ktoré si pravidelne overujú je jasné, že vyhaslo už minimálne 7 konkrétnych životov.

Ako Kára dodal, OZ Vagus zúfalo potrebuje finančnú pomoc od bežných ľudí, aby mohlo aj naďalej pomáhať ľuďom bez domova v tomto období, ktoré je pre nich najťažšie. "Ak im nebudeme môcť v uliciach pomáhať my, nepomôže im už nikto, pretože sme v mnohých prípadoch jediní, ktorí to dokážu," vyhlásil. Preto Vagus spustil kampaň Voláme SOS, cez ktorú môže každý jeden človek pomôcť ľuďom bez domova, aby v týchto mrazoch nezamrzli. "Nikto nemôže pomôcť všetkým, ale každý môže pomôcť aspoň niekomu," doplnil Kára.

Už 15 eur dokáže poskytnúť jedlo, ošatenie, hygienu a teplo počas dňa 2 ľuďom v ich centre DOMEC. A už 35 eur môže vďaka výjazdu krízového tímu zachrániť 1 ľudský život pred zimou. Práve mráz je pre ľudí, ktorí prišli o domov najväčším nebezpečenstvom. Terénny krízový tím STREETWORK počas celého roka zachraňuje ľudské životy a počas zimy preváža do nocľahární ľudí v ohrození života. Ročne pomôžu viac ako 700 ľuďom bez domova v uliciach Bratislavy.

"Situácia je veľmi vážna. Ak sa nám nepodarí vyriešiť nedostatok financií, nebudeme môcť robiť našu prácu a ľudia bez domova budú ďalej umierať, pretože v teréne nebude nikto, kto by im pomohol. Vopred ďakujeme za každé euro, využijeme ho zodpovedne, transparentne a užitočne," uzavrel Kára. Ľudia môžu prispieť na stránke www.volamesos.sk

Vagus
Tím OZ Vagus pomáha tisíckam ľudí bez domova od roku 2011. Sociálni pracovníci OZ Vagus pomáhajú ľuďom bez domova získať a udržať si prácu, bývanie či zbaviť sa dlhov. Výsledkom sú desiatky dlhodobo zamestnaných s pozitívnym integračným výsledkom. Tento a iné problémy OZ Vagus rieši vďaka kľúčovému projektu denného centra DOMEC. Každý deň ho navštívi 80, v mrazoch až 100 ľudí. Všetci získajú odborné poradenstvo a ľudský prístup. Skúsení zamestnanci združenia sa usilujú zmeniť ich sociálnu situáciu. Robia to profesionálne, s láskou a výsledkami. Pomoc človeku bez domova totiž nepredstavuje iba jedlo a šatstvo. Ozajstná pomoc znamená dlhodobé poradenstvo so zamestnávaním, vďaka ktorému sa ľudia bez domova môžu z ulice vrátiť do plnohodnotného rodinného a pracovného života.

Kontaktná osoba:
Sergej Kára, projektový riaditeľ a štatutár OZ Vagus
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0902/622 226