Na trh prichádza pivo ozdobené výšivkami

Na trh prichádza pivo ozdobené výšivkami Foto: Šariš

Moderný trend návratu k ľudovým tradíciám či remeslám neobišiel ani pivo. Šariš prišiel na trh s originálnymi plechovkami piva s dizajnom tradičnej ľudovej výšivky. Vyšívka bude na obale piva Šariš 10° a Šariš Zlatá 12°.

 

Autorom originálneho dizajnu je mladý grafický dizajnér Tomáš Kompaník, ktorý stojí aj za vizuálmi Folklórneho festivalu Východná a projektom ahaslovakia. Pri tvorbe nového šatu plechoviek sa inšpiroval tradičnou výšivkou, ktorá pochádza z krojov zo šiestich rázovitých obcí z východného Slovenska, píše spoločnosť v tlačovej správe.

 

 

„Výšivka mala veľký identifikačný význam. Keby sme to povedali laicky, v minulosti nám nahrádzala občianske preukazy. Ľudia na jarmokoch podľa výšivky vedeli rozpoznať, z akej obce pochádzajú, aké majú sociálne zázemie, dokonca aj to, či sú slobodní alebo ženatí,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská. Dôležitú úlohu v našej kultúre výšivky zohrávajú dodnes. Aj na Šariši môžeme vidieť, že staršia generácia je aj po dlhých rokoch s výšivkou úzko spätá a svoj tradičný odev stále neodložila.

Návrat k národným, regionálnym i lokálnym tradíciám sa stal celosvetovým trendom. "Znovu objavovanie folklóru na Slovensku je priam fenoménom. Svoj odraz nachádza v móde, dizajne, jedle či nápojoch. Spojenie dizajnu obľúbeného piva s typickou krásou výšivky je tak moderné a IN," povedala sociologička Silvia Porubänová.

„V Šariši sme presvedčení, že výšivka by sa nemala zachovať len na historických fotografiách a v kronikách. Preto sme sa rozhodli tento národný podklad priniesť aj ďalším generáciám,“ povedal brand manažér značky Šariš Martin Stanko