Imitátor Mao Ce-tunga spôsobil rozruch na čínskej konferencii

Imitátor Mao Ce-tunga spôsobil rozruch na čínskej konferencii Zdroj: History web

Čínsky komunistický vodca Mao Ce-tung spôsobil rozruch na technologickej konferencii venovanej účtovnému systému kryptomena.

 

Imitátor predstavujúc najdlhšie vládnucu postavu modernej Číny Mao Ce-tunga vystúpil v rámci otvorenia fóra zaoberajúceho sa fenoménom blockchainu. Narazil však na silne negatívne reakcie a organizátori podujatia boli nútení sa za vystúpenie ospravedlniť, uviedol web stanica BBC.

"Úprimne dúfam, že toto fórum bude úspešné. Ďakujem vám v mene Mao Ce-tunga," povedal v zdanlivo nevinnom vystúpení imitátor, ktorého podľa BBC čínsky štátny rozhlas označil za "málo známeho herca" Sü Kuo-sianga. Ten veľmi verne napodobnil nielen vizáž a odev autokrata vládnuceho Číne viac ako štvrťstoročie, ale aj jeho hlas.

Akcia, ktorá mala odľahčiť atmosféru konferencie plnej mladých ľudí, však mala úplne opačný dopad. V diskusiách na cenzurovaných sociálnych sieťach sa objavovali pobúrené názory a organizátori podujatia sa za vystúpenie ospravedlnili.

Mená komunistických lídrov sú v Číne nedotknuteľné a využívanie ich podoby pre komerčné účely zakazuje zákon. Podľa niektorých ohlasov by mohlo vystúpenie imitátora budúcnosti blockchainu v Číne skôr ublížiť ako pomôcť.