MAGNA: Pomáhame neviditeľným ženám prežiť

MAGNA: Pomáhame neviditeľným ženám prežiť Foto: M.Bandžák/D.Augustín

Právo na život je najdôležitejšie a základné právo každej ženy. V krízach po celom svete patria práve ženy k najzraniteľnejším a najčastejším obetiam násilia. O to viac o ich práve na život a lekársku starostlivosť musíme hovoriť aj na Medzinárodný deň žien.

 

Lekári MAGNA urobili v roku 2018 takmer 10 tisíc asistovaných pôrodov v krízových oblastiach v Sýrii, v Iraku, v Demokratickej republike Kongo, či v Južnom Sudáne. V týchto krajinách bojujú ženy každý deň o prežitie a holý život. MAGNA sa špecializuje na lekársku pomoc ženám a deťom, pričom projekty organizácie v roku 2018 cielili na stovky tisíc žien a dievčat.

“Aby mohli ženy a dievčatá v krízových oblastiach bojovať za svoje práva, musia najprv prežiť. Ženy totiž zvyčajne nezačnú vojny, ale ťažko trpia jej následkami. Na celom svete sú milióny žien postihnutých konfliktmi a až príliš často ich prehliadame. Ženy a dievčatá systematicky používajú v konfliktoch ako efektívnu vojenskú zbraň - demonštrujú na nich nadvládu a poníženie,” hovorí operačná riaditeľka MAGNA Denisa Augustínová.

V celosvetovom meradle bolo znásilnených minimálne 35 percent žien. V Demokratickej republike Kongo sa však hovorí o miliónoch obetí. V krízových oblastiach nefungujú základné zdravotnícke služby, čo potvrdzuje aj miera úmrtnosti matiek, ktorá je v priemere 2,5-násobne vyššia v krajinách počas konfliktu a aj po ich skončení. Ženy nemajú možnosť byť ošetrené, zomierajú na banálne, liečiteľné komplikácie, v každodennom živote sú vystavené nepredstaviteľnému riziku.

Ako Arek v Južnom Sudáne. Pôrody v nemocnici prebiehajú v tejto krajine len minimálne. K pôrodu sú tu ženy nútené pristupovať ako k bežnej súčasti života, prístup k zdravotnej starostlivosti je obmedzený a väčšina žien sa v priebehu tehotenstva a pri pôrode nemôže dostať k odbornej pomoci. Je na to veľa dôvodov, vrátane dlhých vzdialeností od zdravotníckych zariadení, nedostatku zdravotného personálu, bezpečnostných rizík či finančných obmedzení. Arek takmer zomrela pri prvom pôrode, keď o svoje dieťa prišla po dvoch dňoch ukrutných bolestí. Napriek tomu že ju susedia previezli po 8 hodinách do najbližšieho zdravotného centra, dieťa sa nepodarilo zachrániť. Teraz šesť hodín kráčala v pôrodných bolestiach vyprahnutou krajinou, aby porodila v zdravotnom centre MAGNA svoje druhé dieťa. Bezpečný pôrod zvyšuje šancu, že prežije nielen ona ale aj jej dieťa. V Južnom Sudáne aj dnes zomrie viac žien pri pôrode ako ich dokončí školu.

Ako Mado v nepokojnom regióne Kasai v DR Kongo, ktorý poznačila občianska vojna. Do ich domu prišli ozbrojenci, znásilnili ju, keď chcela zachrániť život svojho muža. Napriek tomu, jej manžela zastrelili. Znásilnili ju pred očami jej detí. Znásilnili a zavraždili aj jej tri dcéry, prežili len dvanásťročný syn a deväťročná dcéra. Agresori jej dovolili sa len letmo zahaliť a vyhnali ich z domu. Mŕtve deti a manžela musela opustiť bez rozlúčky. Komunita ju však napokon vyhnala z dediny, pretože znásilnenie je stigma na celý život. V zariadení MAGNA našla nielen medicínsku ale aj psychologickú pomoc

Ako jezídka Leila v Iraku. Príslušníci Islamského štátu ju uniesli a znásilňovali. Okrem netere popravili celú jej rodinu. Najskôr mužov a chlapcov, ktorých zhromaždili na školskom dvore. S inými mladšími ženami ju odviezli do Mosulu, kde sa stala ich sexuálnou otrokyňou, ktorú si medzi sebou predávali. Ako hovorí zomrela až príliš veľa krát a znova sa narodila: „Myslela som, že v živote umriem len raz, ja som umrela každú hodinu v dni, keď si po mňa prišiel nový vojak Dáišu.“ Po rokoch strastí, neľudského zaobchádzania a nepredstaviteľného násilia aj jej MAGNA pomáha prekonať traumu.

Nepotrebujú naše odsúdenie ani súcit; potrebujú pomoc. Potrebujú dodatočnú lekársku a psychologickú starostlivosť a ochranu. A tieto potreby sa často prekrývajú.
Hoci mnohé vysídlené ženy, ženy žijúce v konfliktných zónach, či ženy na úteku zostávajú neviditeľné, MAGNA tímy zdravotníkov na misiách im denne poskytujú v krízových oblastiach starostlivosť pred pôrodom aj po ňom, bezpečné pôrody, operačné zákroky pri pôrodných komplikáciách, očkovanie, či vzdelávanie o reprodukčnom zdraví a plánovanom rodičovstve.

„Nositeľky života v mnohých komunitách sú síce oslavovaným symbolom, ale faktom ostáva krutá realita. Napriek dosiahnutému pokroku zomrie vo svete každý deň približne 1000 žien pri pôrode alebo kvôli tehotenským komplikáciám. Väčšine týchto úmrtí sa dá pritom predísť, ak by matky mali prístup k odbornej pôrodnej starostlivosti, liekom a vybaveniu. Žena by nemala byť v ohrození života len preto, že je tehotná. Rovnako ako dnes na Medzinárodný deň žien, aj po zvyšok roka sa musíme stotožniť s faktom, že každá smrť matky alebo dieťaťa je neprijateľná a odvrátiteľná,“ dodáva Denisa Augustínová.

Viete, že:
• 9,5 milióna žien a dievčat v Sýrii potrebuje zdravotnícku humanitárnu pomoc?
• Dve z piatich tehotných alebo dojčiacich matiek v Južnom Sudáne sú podvyživené?
• Šesť z desiatich domácností v konfliktnej oblasti východnej Ukrajiny vedú ženy?
• Úmrtnosť matiek a detí pri pôrodoch v Iraku sa v uplynulých konfliktných rokoch viac ako zdvojnásobila?
• Viac ako štvrtina sýrskych utečenkýň v Libanone nemala počas tehotenstva prístup k predpôrodnej starostlivosti?

Až 2,6 mil. detí zomrie vo svete pred dovŕšením 1. mesiaca života. V krajinách, kde nie je zabezpečená dostupná lekárska starostlivosť, sú najčastejšie príčiny predčasný pôrod, komplikácie počas pôrodu a infekcie. Prenatálna starostlivosť je rozhodujúca pre identifikáciu a zmiernenie komplikácií, ktoré môžu mať veľký vplyv na zdravie novorodenca a prežitie matky.

V roku 2018 pracovníci MAGNA:
• vykonali viac ako 9 870 asistovaných pôrodov vrátane cisárskych rezov
• poskytli viac ako 63.738 vyšetrení predpôrodnej, popôrodnej a gynekologickej starostlivosti
• zaočkovali viac ako 45.000 žien a dievčat
• poskytli pomoc viac ako 2.500 obetiam sexuálneho násilia

Pomáhame aj vďaka vám. Pomáhajte s nami jednorazový darom alebo nám darujte 2% z daní. Viac informácií na www.magna.sk

MAGNA je Slovenská, nezisková, medzinárodná humanitárna organizácia, ktorej cieľom je poskytovať zdravotnú pomoc obyvateľstvu v kríze spôsobenej chudobou, chorobami, vojnou alebo prírodnými katastrofami. MAGNA už viac ako 15 rokov pomáha bez ohľadu na etnickú príslušnosť, náboženské presvedčenie alebo štátnu príslušnosť a je nezávislá od všetkých štátov a inštitúcií, ako aj od politických, ekonomických alebo náboženských vplyvov. V súčasností MAGNA pôsobí v Kambodži, Iraku, Sýrii, Libanone, Južnom Sudáne a v Demokratickej republike Kongo, kde poskytuje pomoc asi pol miliónu ľudí.

Viac informácií o humanitárnej zdravotníckej organizácii MAGNA nájdete na www.magna.sk.
Liečime vďaka Vám