Muž našiel fotku svojej amputovanej nohy na balíčku tabaku

Muž našiel fotku svojej amputovanej nohy na balíčku tabaku Foto: S.Geiger/wikipedia

Muž vo východnom Francúzsku nemohol uveriť svojim očiam, keď na balíčku s tabakom našiel fotografiu svojej amputovanej nohy. Snímka slúži ako varovanie pred následkami fajčenia, 60-ročný Albánec však k tomu nedal súhlas. O prípade informovala BBC.

Muž žijúci v Metz prišiel o nohu v roku 1997 ešte v Albánsku počas prestrelky. Odvtedy chodí o barlách. Domnieva sa, že fotografia pochádza z miestnej nemocnice, kam sa išiel poradiť, či by bolo možné pre neho nájsť nejakú pomôcku, ktorá by mu uľahčila chôdzu.

Snímku objavil jeho syn na balíčku tabaku, ktorý kúpil vlani v Luxembursku. Končatinu identifikoval podľa otcových charakteristických jaziev a následkov popálenín. Pri fotografii bolo varovanie, že fajčenie upcháva tepny.

"Každá jazva je špecifická, jedinečná. Tento muž má tiež popáleniny na druhej nohe, to je jasne vidieť," povedal právnik rodiny Antoine Fittante.

Muž podotýka, že nikdy nedal súhlas s tým, aby bola fotka verejne využitá. Jeho právnik kontaktoval nemocnicu, aby sa dozvedel, ako sa stalo, že sa fotografia ocitla na balíčku s tabakom. Obrátil sa aj na Európsku komisiu, ktorá je zodpovedná za rozširovanie takých odstrašujúcich fotografií na tabaku a cigaretách predávaných v EÚ. Fittante uviedol, že komisia bežne používa fotografie z databázy, ktoré sú overené a dostanú sa na verejnosť po tom, čo s tým človek, ktorý je na nich zobrazený, súhlasí.

"Môj klient sa cíti byť oklamaný, jeho dôstojnosť bola dotknutá," povedal Fittante. Podotkol, že vídať svoje postihnutie na obaloch cigariet v predajniach tabaku nie je nič príjemné.