Značka Versace sa ospravedlnila Číne za tričká s Hongkongom

Značka Versace sa ospravedlnila Číne za tričká s Hongkongom Twitter Trending Weibo

 Taliansky módny dom Versace sa ospravedlnil Číne za tričká, ktorá zobrazili čínske teritória Hongkong a Macao ako samostatné krajiny. Spoločnosť ich prestala vyrábať už na konci júla, kontroverzné nápisy si však všimli ľudia na čínskych sociálnych sieťach.

 

S podobným problémom sa momentálne stretávajú aj ďalšie západné značky - americká firma Coach alebo francúzska spoločnosť Givenchy, napísala agentúra Reuters.

Na kontroverznom tričku je zoznam miest, pri ktorých je vždy uvedená aj príslušná krajina. Objavuje sa tak napríklad dvojica "Miláno - Taliansko" alebo "New York - USA", užívateľov sociálnych sietí pobúrili nápisy "Hongkong - Hongkong" a "Macao-Macao". Obe bývalé európske kolónie patria pod Čínu.

 

Talianska spoločnosť sa ospravedlnila na čínskej sociálnej sieti Weibo. "Ospravedlňujeme sa za spôsobený spor. Milujeme Čínu a rešpektujeme jej zvrchovanosť," uviedla firma. "Čínska územnú celistvosť je nedotknuteľná a za všetkých okolností neporušiteľná," dodala spoločnosť Versace. Osobné ospravedlnenie Čínskej ľudovej republike na svojom Instagrame zverejnila tiež Donatella Versace, hlavná módna návrhárka značky a sestra jej zakladateľa Gianniho. "Nikdy som nemala v úmysle spochybniť čínsku národnú zvrchovanosť, preto sa za túto nepresnosť osobne ospravedlňujem," uviedla návrhárka.

Do citlivej témy čínskych území sa zaplietli aj ďalšie luxusné značky. Americký Coach na podobne vyzerajúcom tričku uviedol Hongkong a Taiwan ako samostatné krajiny. Podobne to urobila aj francúzska značka Givenchy, firmy prišli o ambasádorov svojich značiek v Číne a na sociálnych sieťach čelia veľkej kritike.

Osobitné administratívne oblasti Macao a Hongkong od seba na juhu Číny delí delta Perlovej rieky. Pôvodne britský Hongkong sa stal súčasťou Čínskej ľudovej republiky v roku 1997, posledná portugalská kolónia Macao v roku 1999, obe majú od Pekingu oddelený právny systém. Hongkong v posledných mesiacoch zápasí s masívnymi demonštráciami proti dohľadu pevninskej Číny. Demonštrácie pôvodne začali ako protest proti zákonu o vydávaní stíhaných do pevninskej Číny a postupne prerástli v požiadavku na väčšiu demokratickosť politického systému.