Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať Ilustr.foto: Poštová banka

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

 

Približne 5 % z tých, ktorí pracujú, sa v prieskume Poštovej banky* vyjadrilo, že im zárobok z hlavného zamestnania nestačí a musia sa obracať aj niekde inde. Ich vedľajší príjem predstavuje najčastejšie do 400 eur. Podobný objem peňazí domov prinášajú aj tí, pre ktorých je druhé zamestnanie hoby a nie nutnosť. „Ľudí, ktorí majú dve práce, u nás nájdeme vo všetkých príjmových skupinách. Najviac (19 %) ich je medzi tými, ktorí majú z hlavného zamestnania zárobok vo výške od 801 do 1 000 eur,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. V príjmovej skupine do 400 eur sa snaží zarobiť si niečo navyše približne 12 % ľudí.

Nutnosť obzerať sa po ďalšom príjme však pociťujú aj starší ľudia. „K penzii si privyrába približne každý desiaty dôchodca. Rodinný rozpočet tak dokážu navýšiť najčastejšie o sumu do 165 eur. O rovnakú čiastku si vedia prilepšiť aj ľudia na materskej/rodičovskej dovolenke. Popri starostlivosti o dieťa pracuje 8 % z nich,“ dodáva L. Žáčková.

Napriek tomu, podľa údajov Eurostatu, Slovensko je v počte ľudí s dvoma zamestnaniami na chvoste krajín EÚ. Za nami je už len Chorvátsko a Bulharsko. Iba približne pätina ekonomicky aktívnych Slovákov má okrem hlavného príjmu zo zamestnania/od štátu aj ďalší príjem. Celkovo ide o približne 30-tisíc našincov. V skupine ekonomicky neaktívnych Slovákov (deti, študenti, dôchodcovia) si privyrába každý desiaty z nich. Najviac ľudí, ktorí majú okrem hlavného aj vedľajší príjem, nájdeme na severe, hlavne vo Švédsku, v Dánsku, ale aj v Holandsku. Kým Európsky priemer ľudí s dvoma zamestnaniami prestavuje 3 %, v týchto krajinách dosahuje až do 7 %. Na Islande dokonca prekračuje 10-percentnú hranicu.

„V severských krajinách, ale aj v Holandsku, majú druhé zamestnanie popri tom hlavnom, vo väčšej miere ako u nás. Dôvodom je vyššia ponuka práce na kratší úväzok na tamojšom pracovnom trhu. Práca na kratší pracovný úväzok je typickejšia pre „vyspelejšie západné“ krajiny únie. Najmä ženy využívajú túto možnosť, čím im ostáva viac času na starostlivosť o deti a rodinu, na seba alebo svoje záľuby, prípadne aj na druhé zamestnanie. Holandsko je lídrom v rebríčku práce na kratší úväzok, kde takto pracuje až 76 % žien. Tam je totižto častejšia kombinácia dvoch zamestnaní na kratší úväzok,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Vyše polovica slovenských domácností uvádza, že má problém vyjsť s bežnými mesačnými výdavkami. Veľké ťažkosti platiť ich reportuje takmer každá desiata slovenská domácnosť. „V našej krajine by aj preto druhé zamestnanie uvítali možno aj viacerí, no ponuka pracovať na skrátený úväzok nie je taká široká. Preto sa ľudia snažia privyrobiť si činnosťami, ktoré sú zároveň ich záľubami,“ konštatuje L. Dovalová.

Spôsoby ako zarobiť a kde ušetriť hľadáme všetci. Aj preto má Poštová banka osobný účet pre mladých do 27 rokov zadarmo. Je určený aj pre pracujúcich ľudí, potvrdenie o štúdiu teda netreba. „Stačí si stiahnuť mobilnú aplikáciu Poštovej banky, prihlásiť sa do vernostného programu Peniaze s5, vďaka ktorému zarábate pri nákupe u vybraných obchodníkov a môžete využívať výhody účtu pre mladých úplne zadarmo,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková.

Možnosť privyrobiť si až do 30 eur za bezkontaktné platby však od 2. augusta majú všetci klienti Poštovej banky, ktorí budú platiť prvýkrát mobilom alebo hodinkami. „Už takmer 98 % všetkých platobných terminálov na Slovensku podporuje bezkontaktný spôsob platby. Úhrady prostredníctvom služby Google Pay či Apple Pay, ako aj platby hodinkami, sú nielen rýchle, pohodlné, ale aj bezpečné. Klienti teraz vďaka nim ešte aj zarobia,“ dodáva L. Žáčková.

Fungovanie smart platieb v praxi predvedie aj Paywatch hliadka Poštovej banky. „V auguste navštívi vybrané kúpaliská, na ktorých niektorým návštevníkom zaplatí vstupné či nápoj v bare, a to bezkontaktne, mobilom alebo hodinkami. V septembri sa Paywatch hliadka objaví aj na iných miestach, na ktorých uhradí účty za niektorých návštevníkov, aby sa čo najviac ľudí na vlastnej koži a na vlastné oči presvedčilo o jednoduchosti a ostatných výhodách smart platieb. Veríme totiž, že toto je budúcnosť platenia, ktorú klientom našej banky ponúkame už dnes,“ uzatvára hovorkyňa banky. Viac informácií nájdete na www.postovabanka.sk/ucet.

*Prieskum Ľudia a peniaze od spoločnosti 2muse, realizovaný na vzorke 1454 respondentov