Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia

Admin stránky Harabina sa chválil spoluprácou s veľkými firmami, ktoré o ňom ani netušia Agentúra LJSTUDIO sa chválila aj touto kreatívou pre Tatra banku.Tá spoluprácu poprela, agentúra fotku zo stránky odstránila. Reprofoto ljsudio.sk

Chyba Facebooku odhalila nielen adminov mnohých stránok, ale aj pochybné praktiky jednej agentúry.

 Jedným z anonymných adminov facebookovej stránky Štefana Harabina je aj Lukáš Fabo, ktorý je majiteľ a šéf agentúry LJSTUDIO creatives. Ukázala to minulý týždeň chyba Facebooku, keď niekoľko hodín sociálna sieť ukazovala aj mená adminov, ktorí boli v anonymite. Preto napríklad admini satirickej stránky Zomri facebookovú stránku vypli.

Meno admina stránky Harabina - Lukáša Faba - si všimol web infoseucurity.sk, ktorý v článku spomenul aj to, že v zozname klientov, ktoré má jeho agentúra na stránke, sa prácou pre Harabina nepochválil.

Krátko na to, ako web Infosecurity upozornil na zoznam klientov agentúry, ktorí tvorili známe veľké spoločnosti, zo zoznamu odstránili šiestich klientov – napríklad ESET, Zoznam.sk a Dennik SME, TV JOJ, LBG.

Screenshoty, ktoré vyhotovil web Infosecurity.sk 16.1.2020

Za krátko zoznam klientov zo stránky odstránili úplne a dnes vypli veľkú časť stránky aj s ukážkami práce, napríklad pre Tatra banku či HB Reavis.

Zvyčajne si agentúry uvádzajú na svoju stránku ako referencie klientov, pre ktorých spolupracujú a ktorí s uvedením svojho loga na stránke aj súhlasila. V tomto prípade to tak nie je.

Odporúčame aj: Chyba Facebooku odhalila, kto spravuje stránku Roberta Fica (FOTO)

Viaceré firmy, ktoré agentúra uviedla ako svojich klientov, sme oslovili. Z tých, ktoré zatiaľ na naše otázky odpovedali, ani jedna spoluprácu s agentúrou LJSTUDIO creatives nepotvrdila:

"Slovenská sporiteľňa neeviduje žiadnu spoluprácu s agentúrou LJSTUDIO creatives, rovnako tak nedala súhlas na zverejnenie svojho loga na danej webstránke," povedala pre Omediach.com hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

"Spomínaná spoločnosť nie je, ani nikdy nebola našim dodávateľom, nikdy sme s ňou nespolupracovali," povedala hovorkyňa Orange Alexandra Piskunová.

„Po internej analýze sme nenašli žiadny záznam o spolupráci s touto agentúrou. Keďže však na Slovensku spolupracujeme so stovkami dodávateľov, mohla byť predmetná agentúra v pozícii subdodávateľa. Samozrejme budeme kontaktovať aj priamo agentúru a zisťovať, prečo sme boli uvedení v jej referenciách,“ reagovala pre Omediach.com Zuzana Pardubská, PR Manager pre Slovensko spoločnosti ESET.

„S uvedenou firmou sme nemali žiadny priamy dodávateľsko-odberateľský vzťah, neposkytli sme jej súhlas na používanie nášho obchodného mena alebo loga a požiadali sme ju o odstránenie referencií z web stránky,“ reagoval hovorca Tatra banky Boris Fojtík.

Aktualizácia o stanovisko Lukáša Faba zo spoločnosti LJSTUDIO creatives 19:00: "Pre všetkých klientov, uvedených v našich referenciách sme pracovali ako priamy dodávateľ alebo subdodávateľ. V prípade subdodávok si veľké spoločnosti nemajú šancu pamätať všetkých subdodávateľov. V prípade Tatra banky sme získali za projekt aj branžové ocenenania, ktoré posielam v prílohe (tu a tu)," reagoval Lukáš Fabo. Tvrdí, že pre Eset realizovali výstup pre ich HR oddelenie ako subdodávateľ, pre Slovenskú sporiteľňu projekt Ľudia ako ja z roku 2015, pre Orange sériu bannerov ako subdodávateľ.

 

Na otázku prečo zoznam klientov vymazal neodpovedal. Jeho spoločnosť odstránila zo svojej stránky všetky informácie o projektoch a klientoch, vypla aj svoj profil na sociálnych sieťach. Zmazal aj fotku a údaje zo svojho facebooku.

Screenshot, ktorý vyhotovil web Infosecurity.sk pred 17.1.2020

Pre Infosecurity.sk sa Fabo vyjadril takto k adminovaniu Harabinovej stránky: „Moja agentúra nepracuje na kampani pána Harabina. Som jedným z adminov p. Harabina a to len z dôvodu, že ma môj dlhoročný kamarát Peťo Šulek (člen kandidátky) požiadal o pomoc pri vytvorení postu. Je ich social media manager. Ak ste si všimli je druhým adminom a pokiaľ ste si pozreli históriu postov zistíte, že som žiadny iný nevytváral. Som apolotický človek a nevidel som v tom problém.“

Ukázalo sa, že nehovoril pravdu. Denník N má k dispozícii printscreen aj s ďalším príspevkom, ktorý Fabo Harabinovi upravoval. Fabo nakoniec Denníku N priznal, že bývalému sudcovi pomáhal viackrát. „Je to možné, mohlo sa to stať,“ pripustil.