Dať sa celoplošne pretestovať je ochotných 56 % Slovákov. Na Vianoce chcú mať totiž viac slobody a stretnúť sa s najbližšími

Dať sa celoplošne pretestovať je ochotných 56 % Slovákov. Na Vianoce chcú mať totiž viac slobody a stretnúť sa s najbližšími

Väčšina Slovákov chce prežiť Vianoce so svojou rodinou. Tri pätiny ľudí pritom nechcú, aby sa protipandemické opatrenia dotkli sviatkov. Viac ako polovica je ochotná podstúpiť aj celoplošné testovanie, aby získala potrebnú voľnosť a mohla sa tak stretnúť so svojou rodinou*.

Pandemické opatrenia nás od jari obmedzujú v sociálnom kontakte a stretávaní s rodinou. Slováci si však nepripúšťajú, že by im korona v tomto smere prekazila Vianoce. Preto, aby sa tak nestalo, sú niektorí dokonca ochotní opäť podstúpiť plošné testovanie (56 %). Tento rok je najväčším prianím ľudí to, aby boli ich blízki zdraví (97 %).

„Prebiehajúca pandémia koronavírusu mení naše finančné správanie, návyky a zdá sa, že u každého druhého sa podpíše aj pod spôsob trávenia Vianoc. Na pokrytie výdavkov budú musieť niektorí siahnuť na svoje finančné rezervy, časť ľudí sa plánuje uskromniť, a to najmä na vianočných darčekoch. V týchto časoch si oveľa viac uvedomujeme nemateriálne hodnoty,“ vymenúva Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Práve tie si v dôsledku koronavírusu pritom viacváži až 83 % ľudí. Slováci sú vo vnímaní Vianoc tradicionalisti, rodinne a duchovne založení. Celkovo 80 % z nich vníma Vianoce kresťanskou optikou, pre 70 % ľudí sú to sviatky pokoja a rodinnej pohody. V uvoľnenie opatrení a s tým súvisiacu možnosť vycestovať za svojimi blízkymi verí 6 z 10 ľudí.

*Prieskum Vianoce a COVID-19 realizovaný agentúrou 2muse na vzorke 519 ľudí v priebehu novembra 2020