365.bank prináša možnosť znížiť si sadzbu na hypotéke a získať úrok už od 0,365 % ročne

365.bank prináša možnosť znížiť si sadzbu na hypotéke a získať úrok už od 0,365 % ročne Foto: 365.bank

Zmodernizované a energeticky efektívne bývanie prinesie svojim majiteľom úsporu hneď dvakrát. Významne ušetria na energiách, ktorých cena má na budúci rok výrazne narásť. Zároveň zaplatia menej za úver na bývanie. Od začiatku októbra si totiž budú môcť v 365.bank znížiť sadzbu hypotéky a získať úrok od 0,365 percenta ročne.

Mať energeticky úsporné bývanie už nie je iba imidžovou záležitosťou. Ešte pred pár rokmi sa ľudia pri kúpe bytu, či domu natoľko nezaujímali o takzvaný energetický certifikát. Na ekologickú stránku budov sa však začali pozerať už aj banky, cez ktoré väčšina Slovákov financuje kúpu svojej nehnuteľnosti.

365.bank prichádza s ponukou pre všetkých, ktorých dom alebo byt patrí medzi pasívne budovy a má energetický certifikát triedy A alebo sa dá zaradiť do nižšej triedy B a patrí medzi nízkoenergetické domy. Tieto nehnuteľnosti majú výrazne nižšiu spotrebu energie, ktorá je potrebná na ich prevádzku. Pasívny dom si vystačí s desatinou energie, ktorú na kúrenie minú bežné stavby.

„Klienti s energeticky úsporným bývaním získajú u nás zníženú sadzbu na hypotéku a to už od úrovne 0,365 percenta ročne, ak potrebujú financovať bývanie maximálne do hodnoty 70 percent z ceny nehnuteľnosti a to bez poplatku za poskytnutie úveru,“ konštatuje Nikola Kovaničová, head of Product and Sales Support v 365.bank. Nižšiu sadzbu pritom môžu získať aj klienti, ktorí chcú refinancovať svoj doterajší úver na bývanie.

Pri hypotéke 100-tisíc eur na 20 rokov by pri takejto výhodnej sadzbe zaplatil dlžník približne 3 700 eur na úrokoch. Pri priemernej úrokovej sadzbe nových úverov s fixáciou do päť rokov vo výške 0,96 percenta ročne (podľa augustových štatistík NBS) by pritom zaplatil o približne šesťtisíc eur viac.

Výhodnú úrokovú sadzbu na hypotéke však môžu získať aj tí, ktorí síce zatiaľ nemajú vysoko úsporné bývanie, no sú ochotní doň investovať. „Ak nám klient preukáže, že do jedného roka vykonal úpravy nehnuteľnosti, ktoré výrazne znížili spotrebu energie, čím sa nehnuteľnosť dostala do energetickej kategórie A alebo B, môže si tiež uplatniť zníženú úrokovú sadzbu,“ dodáva Kovaničová.

Takúto úrokovú sadzbu môžu získať majitelia nehnuteľností v prípade, že si bývanie zateplia, prejdú na ekologickejší a úspornejší spôsob vykurovania, či si nainštalujú solárne panely na výrobu elektriny, prípadne vymenia okná a dvere, čím znížia únik tepla.

Modernizácia pritom prináša úsporu hneď dvakrát. „Keďže budúci rok majú významne narásť ceny energií, môže ušetriť majiteľom bytov či domov aj stovky eur ročne. Ďalšie tisíce eur ušetria na znížených úrokoch za hypotéku,“ uzatvára Jana Glasová, analytička 365.bank.

 

 

Základné parametre hypotéky so zníženou sadzbou:

• energetický certifikát kategórie A alebo B
• úroková sadzba už od 0,365% ročne
• bez poplatku za poskytnutie hypotéky
• preplatenie poplatku za predčasné splatenie úveru z inej banky
Reprezentatívny príklad: Tento výpočet má informatívny charakter. Pri hypotéke vo výške 80 000 €, s úrokovou sadzbou 0,80 %* p. a. pri 3-ročnej fixácii úrokovej sadzby, s dobou splatnosti 30 rokov, počtom splátok 360 je ročná percentuálna miera nákladov 0,80 % (RPMN). 359 splátok je vo výške 250,11 € a posledná 360. splátka je vo výške 246,40 €. Celková suma, ktorú klient uhradí, predstavuje 90 035,89 €. Vo výpočte nie je zohľadnený prípadný poplatok za poskytnutie hypotéky, poplatok za ohodnotenie nehnuteľnosti, poplatok za vklad do katastra nehnuteľností a náklady na poistenie nehnuteľnosti. Na schválenie a poskytnutie hypotéky nie je právny nárok. 
* Úrokovú sadzbu je možné znížiť o zľavu za aktívne využívanie Účtu PLUS vo výške 0,30 % p. a.