Belgické pivo Leffe čelí kritike a bojkotu kvôli pivovarom v Rusku

Belgické pivo Leffe čelí kritike a bojkotu kvôli pivovarom v Rusku Ilustr. foto: Leffe

Jedna z najznámejších značiek belgického piva Leffe čelí výzvam na bojkot kvôli tomu, že vedenie začalo prevádzku v niekoľkých pobočkách v Rusku. Otvorili ich pritom niekoľko mesiacov po začiatku invázie ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajinu, píše server Politico.

Pivo Leffe najnovšie varí v siedmich ruských pivovaroch firma AB InBev Efes, spoločný podnik AB InBev a tureckého výrobcu piva Anadolu Efes. Na začiatku tohto mesiaca to na twitteri napísala Belgicko-luxemburská obchodná komora v Rusku. Oznámenie, ktoré prišlo dlho po tom, čo mnoho západných firiem pod veľkým tlakom verejnosti uzavrelo svoje obchody a továrne v Rusku, vyvolalo silnú nevôľu na internete a výzvy na bojkot.

"Prípad piva Leffe hovorí jasne. V Belgicku silnie kampaň za bojkot tohto výrobku, jej iniciátormi sú jeho najvernejší spotrebitelia," uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

Manželka bývalého ukrajinského prezidenta Kateryna Juščenková spoločnosť AB InBev obvinila z "podpory genocídy". "Ako radi Západoeurópania poučujú ostatných o korupcii, pritom sami dávajú prednosť peniazom pred morálkou. Bojkotujte pivo #Leffe," napísala na twitteri.

Rozhodnutie spoločného podniku otvoriť pivovary v Rusku spôsobilo, že sa materská spoločnosť AB InBev musí vysporiadať s marketingovou katastrofou. Firmy sa dohodli na spoločnom podniku v roku 2018, kedy mali obe rovnaký podiel. Pivovarnícky gigant drží v Anadolu Efes 24-percentný podiel, ale turecký partner má kontrolu nad každodenným riadením a prevádzkou.

Na otázku, či spoločnosť nesúhlasí s rozhodnutím variť Leffa v Rusku, hovorca AB InBev vo štvrtok uviedol, že pivovar aktívne usiluje o predaj svojich podielov v podniku tureckému partnerovi a o pozastavenie licencie na predaj niektorých značiek.

Firma so sídlom v belgickej Lovani opustila ruský trh niekoľko týždňov po začiatku vojny na Ukrajine. V apríli spoločnosť oznámila, že predá svoj 50-percentný podiel v podniku s Anadolu Efes, a očakávala, že v dôsledku toho príde o 1,1 miliardy dolárov. Hoci v apríli uviedla, že vedie "aktívne rokovania" o kúpe podielu spoločností Anadolu Efes, žiadny predaj doteraz neoznámila.

Pivo, rovnako ako iné potravinárske výrobky, nie je cieľom európskych sankcií proti Rusku, pokiaľ nie je vyrábané v spolupráci s ľuďmi alebo spoločnosťami, na ktoré sa sankcie vzťahujú.

V Belgicku správa vyvolala pobúrenie miestnych politikov, ktorí tvrdia, že značka je stále vo vlastníctve pivovarníckeho gigantu, a preto zostáva zdrojom peňazí.

"Vyvoláva to etickú a morálnu otázku," povedal opozičný poslanec François Desquesnes. Krok podľa neho bude mať "dôsledky pre všetkých účastníkov hospodárskeho reťazca pivovarníctva v Belgicku", čo ohrozí pracovné miesta. Povolenie na výrobu belgického piva v zahraničí považuje za "podvod".

AB InBev nie je jedinou západnou spoločnosťou, ktorá sa snaží prerušiť väzby na Rusko. Francúzsky ropný gigant TotalEnergies sa snaží dištancovať od svojho spoločného podniku Terneftegaz s ruskou firmou Novatek. (Odpredaj podielu firma oznámila v piatok večer). Spoločnosť Uber stále hľadá kupca pre svoj podiel v podniku s ruskou technologickou spoločnosťou Yandex.