Marketing manager pre Rajec: Náš nový Čaj Ľadová bylinka je menej sladký v porovnaní s niektorými značkami aj o 50 %

Marketing manager pre Rajec: Náš nový Čaj Ľadová bylinka je menej sladký v porovnaní s niektorými značkami aj o 50 %

Spoločnosť Kofola sa rozhodla rozšíriť sortiment bylinkových vôd o ďalší nový produkt. Medzi ochutené vody Rajec pribudne v týchto dňoch Čaj Ľadová bylinka a to v troch verziách - Mäta, Nechtík a Rakytník. Prečo sa Kofola rozhodla práve pre bylinkový ľadový čaj, odkiaľ má receptúru a ako vyzeral výber byliniek, vysvetľuje v rozhovore pre Omediach.com vysvetľuje Richard Gažo, marketing manager pre značku RAJEC, Kofola ČeskoSlovensko.

V čom je rozdiel medzi bylinkovými vodami a vaším novým produktom?

Lnikedin R. Gažo

V Ľadovej bylinke sa nachádza okrem našich bylinkových extraktov tiež extrakt čaju a celková chuť je intenzívnejšia než u ochutených vôd. Oproti ice teas, ktoré teraz kúpite v obchodoch, je Rajec Čaj Ľadová bylinka menej sladký, v porovnaní s niektorými značkami aj o 50 %. Obsahuje extrakty reálnych bylín, ktoré vyrástli na Slovensku, a nenájdete v ňom žiadne exotické príchute ani konzervanty. Je to nápoj, ktorý môže osloviť nových zákazníkov a ponúknuť im relaxáciu a odmenu po náročnom dni. Vďaka novej príležitosti konzumácie novinka minimálne kanibalizuje súčasné portfólio ochutených vôd Rajec, čo nám jasne potvrdil aj realizovaný výskum medzi spotrebiteľmi.

Prečo práve tieto tri príchute (Mäta, Nechtík a Rakytník)?

V prvom rade sme chceli mať ako príchute naše slovenské bylinky. Rakytník je sladko trpký a takú chuť v našich bylinkových vodách nenájdete. Mätový čaj je všeobecne veľmi obľúbený, a preto sme chceli priniesť na trh ten náš s rajeckým rukopisom. No a nechtík je unikátna bylinka, s ktorou sa bežne v produktoch na trhu nestretnete a my radi robíme nové veci. Držali sme sa však ako vždy nášho presvedčenia, že najlepšie bylinky rastú u nás doma.

Foto: Rajec

 Ako ste to testovali, vyberali?

Urobili sme slepý test s pomocou našej výskumnej agentúry s približne 200 spotrebiteľmi, kde sa hodnotilo množstvo parametrov, počnúc farbou, vôňou, samozrejme chuťou a končiac ochotou si produkt kúpiť. Náš rakytník sme dali aj do súboja s konkurenčnými značkami. Skóroval výborne. Čo sa týka ďalších dvoch byliniek, chceli sme jednu typickú čajovú a tiež jednu unikátnu, netradičnú, ktorú ľudia nepoznajú. No a nasledoval široký výber asi 15 príchutí, z ktorých vzišli dvaja víťazi – mäta a nechtík.

Foto: Rajec

 Receptúra je vaša? Alebo ste sa niekde inšpirovali?

Všetky receptúry ochutených vôd Rajec, vrátane Ľadovej bylinky, pochádzajú z nášho vlastného vývoja a inšpirujeme sa predovšetkým v prírode Rajeckej doliny, kde Rajec pramení. Keďže tu ako spoločnosť bylinky aj intenzívne pestujeme a vykupujeme od miestnych zberačov a bylinkárov, nápadov na ďalšie príchute máme stále veľa.
  
Ako bude vyzerať kampaň?

V kampani sa opäť ocitáme v Rajeckej doline a to tradične v lese so zvieratami, ktoré čaj predstavia. Od 1. 4. sa stretnete s reklamou v televízii, v online prostredí a tiež s veľmi rozsiahlou outdoorovou billboard kampaňou, ktorú dostaneme do každého kúta Slovenska. Súčasťou bude tiež sampling čajov v tretinkových fľašiach na rôznych eventoch a tiež e-commerce. Celá kampaň potrvá až do augusta.

Aké plány máte s novým segmentom - čajom? Máte v pláne ho vyrábať v takom rozsahu ako bylinkové minerálky? Alebo testujete, ako sa uchytí?

Náš čaj má všetky predpoklady na to byť úspešný. Robili sme výskum, z ktorého jasne vyšlo, že takýto nápoj Slovákom chýba a že ho ocenia. Okrem samotného konceptu čaju sme testovali aj samotný produkt, kde výborne skóroval. Teraz je to už na zákazníkoch a ak uvidíme, že novinka na trhu rezonuje, tak samozrejme prinesieme nové príchute a tiež formáty.

Výroba Rajec Čaj Ľadová bylinka     Foto: Rajec

Ako sa vyvíja trh s bylinkovými produktami - podľa predaja bylinkovej vody posledné roky, zvyšuje sa o to záujem? O ktorú príchuť majú Slováci najväčší záujem?

Kategória ochutených vôd na Slovensku klesá a potrebovala dostať nový impulz, tak sme sa ako líder na trhu rozhodli prísť s úplne novým konceptom. Veríme, že Rajec Čaj Ľadová bylinka osloví zákazníkov s obľubou v ice teas, a zároveň prinesie novú hodnotu do kategórie ochutených vôd a valorizuje ju.

V rámci ochutených vôd je na trhu superstar Rajec Materina dúška, naša prvá ochutená bylinková voda vôbec, ktorá jasne dominuje. Silné sú tiež ďalšie naše bylinkové vody ako napr. bazový kvet alebo púpava. Z ďalších príchutí, ktoré nájdete na trhu, sú silné citrusové príchute, ale tie pod značkou Rajec nenájdete, keďže máme na výber množstvo skvelých lokálnych chutí.