Johnson & Johnson chce dohodou za miliardy ukončiť žaloby na detský púder

Johnson & Johnson chce dohodou za miliardy ukončiť žaloby na detský púder

Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) sa chystá dohodou za 8,9 miliardy dolárov ukončiť spory o svoje hygienické produkty. Čelili súdnemu sporu, že spôsobujú rakovinu. Podnik to v utorok oznámil regulačným orgánom v Spojených štátoch.

Johnson & Johnson čelí viac ako 40 000 žalobám od bývalých zákazníkov, ktorí tvrdia, že používanie detského púdru na báze mastenca spôsobovalo rakovinu. Niektorí uvádzajú, že produkt obsahoval rakovinotvorný azbest.

J&J v roku 2020 v USA prerušila predaj detského púdru, ktorý bol na trhu takmer 130 rokov. Urobila tak s odkazom na dezinformácie, ktoré podľa nej podkopali dopyt po produkte. Ten sa používal na prevenciu plienkovej vyrážky a na ďalšie kozmetické účely, niekedy aj ako suchý šampón.

Vlani koncern oznámil plány na ukončenie predaja púdru po celom svete. Teraz je v predaji verzia, ktorá obsahuje kukuričný škrob, píše BBC.

Dohodnutá suma na ukončenie sporov má byť rozložená na 25 rokov a je výrazne vyššia ako dve miliardy dolárov, ako firma pôvodne navrhovala. V utorok oznámený návrh musí ešte schváliť žalujúca strana a súd.