Novým generálnym riaditeľom skupiny Erste bude Peter Bosek

Novým generálnym riaditeľom skupiny Erste bude Peter Bosek Foto: Erste

Erste Group, materská skupina Slovenskej sporiteľne, bude mať nového generálneho riaditeľa. Od 1. júla 2024 do tejto funkcie nastúpi Peter Bosek, ktorého na včerajšom mimoriadnom zasadnutí vymenovala Dozorná rada Erste Group Bank AG. Peter Bosek vystrieda Williho Cernka, ktorý bude riadiť bankovú skupinu až do jeho nástupu.

Peter Bosek je aktuálne generálnym riaditeľom Luminor Bank, ktorá podniká v baltských krajinách. Predtým pôsobil ako CEO Erste Bank Oesterreich a Chief Retail Officer skupiny Erste. Okrem toho počas 25 rokov zastával v rámci skupiny Erste rôzne manažérske funkcie. Tiež zohral kľúčovú úlohu v úspešnom vývoji, spustení a implementácii Georgea.

„So skupinou Erste som bol úzko prepojený viac ako polovicu života. Preto sa naozaj úprimne teším, že sa sem vraciam ako generálny riaditeľ po tom, ako som posledné roky strávil v baltských krajinách, kde som bol svedkom vzrušujúceho vývoja a obrovských zmien. Bankovníctvo je moja vášeň. V nasledujúcich rokoch budem smerovať všetku moju energiu do budúcnosti a ďalšieho rozvoja skupiny Erste,“ povedal Peter Bosek.

„Som rád, že sa na čelo Erste Group vracia človek, ktorý pozná skupinu a rozumie odkazu našich zakladateľov. Peter Bosek je súčasne skúsený bankár, ktorý už v minulosti potvrdil silné zameranie na digitalizáciu a inovácie. Gratulujem mu k tejto novej výzve a teším sa na opätovnú spoluprácu, energiu a nové nápady, aby sme sa spolu aj naďalej posúvali vpred do budúcnosti,“ povedal Peter Krutil, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Friedrich Rödler, predseda dozornej rady Erste Group, ktorý viedol výberové konanie na nového generálneho riaditeľa, povedal: „Som veľmi rád, že sa nám podarilo priviesť Petra Boseka, jedného z najskúsenejších a najuznávanejších bankárov v Európe, späť do skupiny Erste. Petrovi sa spomedzi početných medzinárodných kandidátov podarilo presvedčiť dozornú radu predovšetkým svojimi plánmi na ďalší rozvoj skupiny Erste a víziou jej budúcnosti. Peter Bosek sa ako skúsený retailový bankár bude vo svojej funkcii generálneho riaditeľa skupiny Erste silno zameriavať na všetky klientske témy a takisto bude pokračovať v digitalizácii skupiny a inováciách. Rád by som túto príležitosť využil aj na to, aby som Willimu Cernkovi srdečne poďakoval za jeho skvelú prácu a za to, že až do odovzdania funkcie Petrovi Bosekovi bude naďalej určovať budúce smerovanie skupiny.“