Kofola sa stane spolumajiteľom kávových plantáží v Kolumbii a jablkových sadov v Česku

Kofola sa stane spolumajiteľom kávových plantáží v Kolumbii a jablkových sadov v Česku Foto: Kofola

Kofola pokračuje v nakupovaní netradičných priestranstiev. Po tom, čo sa spoločnosť začala pred pár rokmi intenzívne venovať pestovaniu a spracovaniu bylín v Rajeckej doline, rozhodla sa teraz rozšíriť svoj záber o ďalšie pozemky v zahraničí. Na takmer 60 hektároch bude na Úsovsku na severnej Morave obhospodarovať jablčný sad, s cieľom vypestovať tu špeciálnu odrodu jabĺk potrebnú na výrobu ciderov. V Kolumbii zase Kofola smeruje k spoluvlastníctvu 230 hektárov kávových plantáží.

 

„Z pohľadu kvality nápojov sú vždy kľúčové vstupné suroviny. Dlhodobo sa preto zameriavame nielen na ochranu vodných zdrojov, ale aj na kvalitu ďalších surovín. Zaujíma nás ich pôvod, ale aj celý príbeh od semienka po produkt,” povedal Jannis Samaras, jeden zo zakladateľov a generálny riaditeľ skupiny Kofola.

Foto: Kofola

Predstavitelia Kofoly podpísali so zástupcami spoločnosti Úsovsko zmluvu o budúcej zmluve, na základe ktorej sa Kofola ČeskoSlovensko stane najneskôr začiatkom roka 2024 majiteľom 57 hektárov pôdy, ktorá sa rozprestiera na samom konci úrodnej Hanej na úpätí Nízkeho Jeseníka. Okrem nej získa firma vedená rodinou Samarasovcov desiatku zamestnancov a priestor pre ďalšie desiatky sezónnych brigádnikov. Tzv. Pragerove sady Libina bude Kofola rozvíjať zhruba 40 km od výrobného závodu Ondrášovka, ktorý tiež patrí do skupiny Kofola.

„Ročný výnos sadov sa teraz blíži k 1000 tonám jabĺk. Sčasti tieto jablká už teraz využívame na výrobu čerstvých štiav UGO. Naším cieľom je rozšíriť produkciu sadov o špeciálne horko-sladké a horko-kyslé odrody, ktorých šťava je kľúčová pre výrobu poctivých F.H. Prager ciderov. Tie teraz musíme dovážať z Anglicka, prípadne z Francúzska. Vzhľadom k tomu, akí zdatní pestovatelia sme v Česku vždy boli, verím, že aj toto sa nám podarí zabezpečiť lokálne,“ povedal Tomáš Jendřejek, ďalší zo zakladateľov Kofoly, ktorý bude mať celú jej vznikajúcu poľnohospodársku divíziu na starosti.

Druhým strategickým krokom skupiny Kofola je zámer nadobudnúť 25 % podiel v kolumbijskej spoločnosti, ktorá na 230 hektároch plantáží pestuje kávu a ďalej ju predáva na miestnom aj medzinárodnom trhu. „Naším strategickým partnerom v Kolumbii je rodina Londoño, ktorá podniká v odbore kávy už viac ako 100 rokov a je pre nás veľkým zdrojom inšpirácie a skúseností. Som rád, že práve s nimi môžeme zmysluplne posunúť podnikanie v oblasti kávy a rozvinúť našu prvú investíciu mimo Európy,“ hovorí Martin Pisklák, finančný riaditeľ skupiny Kofola.

Dokončenie oboch akvizícií, ktorých celková hodnota sa pohybuje v nízkych jednotkách miliónov eur, očakávajú predstavitelia Kofoly najneskôr v januári 2024. „Finančným rozsahom to určite nie sú také veľké akvizície ako tie, ktoré sme robili v minulosti. Integrácia poľnohospodárstva do nášho biznisu je ale kľúčová preto, aby sme mohli spolu s pestovateľmi hľadať udržateľný model podnikania a pridanú hodnotu v ich kvalitnej surovine pre koncového spotrebiteľa,“ uzatvára Jannis Samaras.

Skupina Kofola je jedným z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov s jedenástimi výrobnými závodmi na piatich európskych trhoch.