Vinea oslavuje 50-tku. Na začiatku bola zákazka vyrobiť konkurenciu kapitalistickým nápojom a reklama od Elánu (VIDEO)

Vinea oslavuje 50-tku. Na začiatku bola zákazka vyrobiť konkurenciu kapitalistickým nápojom a reklama od Elánu (VIDEO)

Vinea oslavuje 50 rokov a ako darček k svojmu výročiu dostáva nový minimalistický dizajn. Na ikonický tvar a tmavozelenú farbu fľaše dizajnéri nesiahli.

Zrod značky Vinea sa datuje do roku 1974. Vinárske závody v Pezinku dostali v roku 1973 štátnu zákazku "vyrobiť zdravý nápoj z hrozna, ktorý bude konkurovať nápojom kapitalistického sveta". Úlohy sa ujal Ján Farkaš spolu so svojím tímom a vytvorili nápoj, ktorý dostal meno Vinea, teda po latinsky vinohrad. Hneď po uvedení na trh sa stal populárny v celom vtedajšom Československu.

Reklamu nápoju v jeho začiatkoch urobila pesnička skupiny Elán so slovami „Mám vineu rád, po nej si dám pre každý prípad ešte mušt..... Mám chuť na niečo chladené, od rána mám chuť, smäd, to je trápenie, na niečo mám chuť, čo hneď ho zaženie, že nemáte to nevravte mi, radšej nie.“

Základom nápoja bolo a aj po 50 rokoch stále je 10 percentný podiel hroznovej šťavy v spojení s bazou čiernou.

Z Pezinka do USA

V roku 1975 získala Vinea na potravinárskom veľtrhu ocenenie Zlatá Salima, a začali sa objavovať záujemcovia aj spoza hraníc. Podľa dobových záznamov sa Vinea v 80-tych rokoch začala vyvážať aj do USA a Kanady, kde ju predstavili ako Elegance without alcohol. Vynálezca Viney, pán Farkaš, si na toto obdobie spomína vo svojej knižke Všetko o víne aj básničkou: „Ameriku omrzela whisky, chcela nápoj kaloricky nízky, vypísala súťaž na konci ródea, vyhrala to naša zdravá VINEA!"

Vo verzii biela a červená a takisto v limitovaných edíciách Kumšt muštu, v ktorom sa Vinea spojila s bylinkami a ovocím od slovenských a českých pestovateľov.  Dnes patrí k najpredávanejším sýteným ovocným nápojom u nás, pričom zo všetkých variantov a balení vedie v obľúbenosti Vinea biela v 1,5 l PET fľaši.

„Aby bola Vinea v súlade aj s aktuálnymi trendami dizajnu a prilákala na pulte pozornosť zákazníkov, rozhodli sme sa dať jej nový moderný vzhľad. Vybrali sme minimalistický prístup a dizajn, ktorý osloví aj mladšiu generáciu, ale rešpektuje dlhú históriu značky, ktorá je pre nás záväzkom," vysvetľuje manažérka značky, Oľga Kubíková.

Najvýraznejším prvkom nového dizajnu je logo Vinea, ktoré je doplnené čiernym pásom a informáciou o obsahu vysokého podielu hroznovej šťavy.

Tradičnú Vineu dnes vyrába spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko a k 50. narodeninám legendárnej značky pripravila okrem nového dizajnu aj nové balenie v podobe plechovky s objemom 330 ml. Nový dizajn etikiet a plechovky Viney pripravila agentúra oh my DOT Bratislava.