Cez fotografie dovolenky ukázala, ako sa dá ľahko manipulovať

Cez fotografie dovolenky ukázala, ako sa dá ľahko manipulovať

Cez fotoshop sa menia nedokonalé speváčky na modelky, či dokreslí sa chýbajúci gól v bránke, alebo sa na fádnej fotke prirobí západ slnka. Študentka cez fotoshop ukázala, že dá sa vytvoriť aj celá dovolenková virtuálna realita.

 

 

Študentka grafického dizajnu Zilla van den Born z Amsterdamu sa rozhodla vystreliť si zo známych aj z rodiny. Oznámila im, že ide na dovolenku do Ázie. Zilla však nikam necestovala. Dala sa odviesť len na letisko, kde sa s rodinou rozlúčila a keď odišli, sadla na vlak a vrátila sa na istú chatu. Práve odtiaľ päť týždňov na Facebook vešala fotografie, ako je na pláži, ako ochutnáva exotické ázijské jedlá, stretáva sa s ľuďmi, či navštívila budhistický chrám. Všetko z Holandska, pričom vonku vychádzala vždy v prestrojení. Rodine posielala SMS, a na Facebooku dávala fotografie, upravené cez fotoshop tak, aby vyzerali, že je na nich ona počas dovolenky.

Rodina aj známi likovali, komentovali, nikto netušil, že Zilla je len pár kilometrov od nich.

Vytváranie virtuálnej dovolenky bolo súčasťou jej projektu, v ktorom spojila svoju vášeň pre úpravu fotografií aj cestovanie, píše BuzzFeed.

„Mojim cieľom bolo ukázať, ako jednoducho je možné deformovať realitu," povedala Zilla pre BuzzFeed. „Každý vie, že fotky modeliek sú upravované, ale často prehliadame fakt, že my sami, v našich životoch manipulujeme realitou," povedala Zilla. Jej projekt si všimli viaceré svetové médiá.

Súčasťpu projektu sú aj videá, kde ukazuje, ako vznikali jednotlivé zábery, ale aj reakcie známych a rodiny, keď vyšla s pravdou von.