Prihláste sa do projektu ReŠtart Slovensko. Uzávierka je onedlho

Prihláste sa do projektu ReŠtart Slovensko. Uzávierka je onedlho

Nefunkčná správa? Korupcie? Netransparentnosť?

Máš pocit, že tejto krajine mrzne systém? ReŠtartuj Slovensko s nami! – vyzýva Centrum pre filantropiu v rámci tretieho ročníka súťaže ReŠtart Slovensko, ktorou chce zlepšiť fungovanie spoločnosti a pomôcť riešiť jej akútne problémy pomocou funkčných webových a mobilných riešení. Ešte do 20. februára môžte prihlasovať projekty do súťaže ReŠtart na restart.ludialudom.sk. Víťaz môže získať až 5000 EUR na jeho rozbeh.

 Projekt ReŠtart Slovensko má uzávierku 20. februára!

Projekt ReŠtart vznikol z nápadu americkej neziskovej organizácie TechSoup Global. V roku 2012 sa pilotne testoval aj v Európe, v Českej republike, Rumunsku a u nás. Za Slovensko prebralo organizáciu Centrum pre filantropiu a už do 1.ročníka sa zapojilo 37 súťažiacich. Druhý ročník ReŠtart Slovensko sa niesol v znamení rozšírenia záberu o témy rovnosti a tolerancie, ktoré vhodne doplnili projekty z oblasti problematiky efektívneho spravovania vecí verejných, otvorených dát či transparentnosti.

Do súťaže sa prihlásilo 27 projektov, z ktorých 7 získalo niektorú zo 16 udelených cien. Absolútnym víťazom 2. ročníka ReŠtartu Slovensko sa stal projekt VŽDY a VŠADE – Pomoc na dosah. Na druhom mieste skončil projekt NEMLČME! – Portál pre obete sexuálneho násilia. Tretie miesto v súťaži získala online videoknižnica, ktorá pomôže študentom pri výbere budúceho povolania, projekt čoRobím. Štvrté miesto patrilo projektu Mapa zločinu a piate obsadil project Demagóg do vrecka.

 

Súťaž je aj tento rok prepojená s portálom Ľudiaľuďom a prihlasovanie nápadov prebehne na stránke restart.ludialudom.sk. Zapojiť sa môžu aktívni občania, študenti, mimovládne organizácie, neformálne skupiny, či startupisti, ktorí by radi rozbehli verejnoprospešný projekt v oblasti transparentnosti a efektívnosti spravovania vecí verejných, boja proti korupcii, podpory právneho štátu a otvorenosti spoločnosti v rôznych oblastiach.

Úlohou súťažiacich je prihlásiť svoj nápad na platforme restart.ludialudom.sk, kde momentálne súťaž prebieha. Nájdete tam okrem prihlasovacieho formulára aj pravidlá súťaže, priebeh predošlých ročníkov, ale aj už prihlásené projekty, ktorým môžete vyjadriť podporu či napísať váš názor. Po uzávierke prihlasovania projektov príde na rad odborná porota, ktorá vyberie 8 najlepších. Tie postúpia do finále, v rámci ktorého finalisti absolvujú víkendový hackathon a prostredníctvom crowdfundingu budú bojovať o získanie čo najväčšieho počtu darcov za obmedzený čas. „

Za týmto účelom intenzívne pripravujeme novú crowdfundingovú platformu s názvom Start Lab, ktorá by mala byť plne funkčná začiatkom marca. Úspešnosť takéhoto konceptu otestujeme práve počas ReŠtartu, finalistom poskytneme priestor na získanie darov a spätnej väzby od verejnosti. 3 projekty s najvyšším počtom darcov získajú ďalšiu finančnú podporu na rozbeh a realizáciu svojho projektu, v celkovej sume až 10 000 EUR!", upresňuje priebeh tretieho ročníka súťaže manažér projektu, Miro Lacko.

 

Pod pojmom „crowdfunding" si možno predstaviť „verejnú zbierku" príspevkov na konkrétny projekt, ktorý darcu zaujme. Projektový tím vytvorí kampaň, ktorou svoj nápad prezentuje, medializuje a získava podporovateľov. Kampaň je časovo obmedzená a obsahuje minimálnu sumu, ktorá je potrebná na úspešnú realizáciu daného projektu. Ak sa počas kampane podarí vyzbierať minimálna suma, projekt sa môže realizovať, ak nie, získané dary sa vracajú darcom. V skratke, vyberiete si projekt, ktorý sa vám páči a investujete doň.

„Radi by sme na Slovensku rozbehli crowdfunding ako ďalšiu formu darcovstva, ktoré sa v zahraničí celkom dobre osvedčilo. ReŠtart nám poskytne priestor na otestovanie tohto spôsobu darovania a navyše podporíme ďalšie verejnoprospešné online projekty, ktoré budú iniciovať spoločenskú zmenu." dodáva Igor Polakovič, koordinátor súťaže.

Ak máte dobrý nápad, ako riešiť offline problémy v spoločnosti online prostriedkami, prihláste svoj projekt na restart.ludialudom.sk do 20.februára 2015.

Projekt ReŠtart Slovensko 2014 bol podporený sumou 31 500 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu ReŠtart Slovensko 2014 je Posilnenie aktívneho občianstva.

Centrum pre filantropiu je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2002 prispieva k rozvoju občianskej spoločnosti a kultivácii darcovstva na Slovensku.

Kontakt: Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava, 0918/ 905 801
email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

www.cpf.sk

 

Odovzdávnia cien na slávnostnom Gala, 4.12.2013 v Design Factory, Bratislava

Hackathon weekend, 15.-17.11.2013, Žilinská univerzita, Žilina