Silvia Kušnírová o práci pre ministerstvo: Je to môj najnižší honorár za 10 rokov

Silvia Kušnírová o práci pre ministerstvo: Je to môj najnižší honorár za 10 rokov Foto: Archív S.K.

Denník N napísal článok o tom, že "ministerstvo financií zneužilo výnimku na nákup služieb súvisiacich s naším predsedníctvom v EÚ."

 

 

V článku U Kažimíra obišli súťaž, jeho ľudí vyškolí moderátor Jaro Buček píše denník hlavne o agentúre bývalého moderátora Jaroslava Bučeka, ktorá školí podriadených na ministerstve. Spolu s ďalšími dvomi agentúrami, SKPR Strategies Silvie Kušnírovej a Asmea SQ, má zabezpečiť „manažérsky tréning formou individuálneho koučingu" za 63-tisíc eur."

Zákazka ráta s tým, že preškolia päťdesiat expertov ministerstva financií, ktorých rezort vyberie, pripravia ich na prácu, ktorá ich čaká počas slovenského predsedníctva v EÚ. „Biznis za 63-tisíc eur získali agentúry bez klasickej verejnej súťaže, i keď ju zákon o verejnom obstarávaní pri takejto sume predpokladá. Prečo? Ministerstvo sa odvolalo na výnimku, ktorú pred koncom minulého roka v parlamente v spolupráci s rezortom zahraničných vecí presadil poslanec Smeru Maroš Kondrót," píše Denník N.

Na článok reagovala Silvia Kušnírová verejným statusom na Facebooku. Aj preto, že redakcia Denníka N ju pri písaní článku nepožiadala o stanovisko.

"Veľmi by ma mrzelo, ak by som bola spájaná s podozrením, že sa priživujem na štáte alebo sa podieľam na neefektívnom vyhadzovaní peňazí z daní nás všetkých," píše bývalá moderátorka politických diskusií na TA3 a v JOJ.

Píše, že ministerstvo ju oslovilo oficiálnou cestou, a nepovedala nie z niekoľkých dôvodov: "Povedala som si, že ak môžem prispieť k tomu, aby sme naše predsedníctvo v Rade Európskej únie absolvovali aspoň o trochu dôstojnejšie a profesionálnejšie, je to pre mňa zaujímavá výzva. ÁNO som povedala napriek tomu, že v tomto prípade pôjde o NAJNIŽŠÍ honorár, aký som za posledných 10 rokov za svoje služby komukoľvek účtovala," píše Kušnírová a vysvetľuje, že to vzala aj napriek tomu, že honorár je ďaleko od sumy, na aké je bežne pri svojej práci zvyknutá.

"Konkrétne, moja hodinová sadzba pri tomto školení pre MF je 42 eur vrátane DPH, pričom firemní klienti mi za rovnaký typ služby platia dlhodobo minimálne 120 až 300 eur za hodinu. Otvorene sa priznávam k tomu, že moja bežná sadzba za 8-hodinový komunikačný workshop (čiže jediný pracovný deň) pre súkromné firmy sa pohybuje v rozmedzí od 1200 do 2000 eur. Prečo som súhlasila, že 200 koučingových hodín (čo je obrovské časové nasadenie) absolvujem za „smiešnych" 37,50 EUR a výnimočne tiež zobrala zákazku pre štátnu inštitúciu? Práve kvôli spomínanému pocitu, že budúci rok budeme predsedajúcou krajinou EÚ a nechceme si urobiť hanbu. Vyškoliť rezortných expertov (nie politikov), aby dokázali dobre, efektívne a na úrovni prezentovať, je niečo, čo považujem za dôležité a myslím, že ma to bude baviť," napísala v stanovisku Kušnírová.

Silvia Kušnírová vysvetľuje, prečo pracuje pre štát

Denník N napísalo článok o tom, že na ministerstve financií zneužilo výnimku na nákup služieb súvisiacich s naším predsedníctvom v EÚ.

 

U Kažimíra obišli súťaž, jeho ľudí vyškolí moderátor Jaro Buček

Doplnené o reakciu agentúry SKPR 8.6. – Ministerstvo financií zneužilo výnimku na nákup služieb súvisiacich s naším predsedníctvom v EÚ. Ešte pred polrokom vláda sľubovala, že k tomu nepríde. Denník píše hlavne o agentúre bývalého moderátora Jaroslava Bučeka, ktorá školí podriadených na ministerstve. Spolu s ďalšími dvomi agentúrami, SKPR Strategies Silvie Kušnírovej a Asmea SQ, má zabezpečiť „manažérsky tréning formou individuálneho koučingu“ za 63-tisíc eur. Zákazka ráta s tým, že preškolia päťdesiat expertov ministerstva financií, ktorých rezort vyberie. Pripraviť ich má na prácu, ktorá ich čaká počas slovenského predsedníctva v EÚ. „Biznis za 63-tisíc eur získali agentúry bez klasickej verejnej súťaže, i keď ju zákon o verejnom obstarávaní pri takejto sume predpokladá. Prečo? Ministerstvo sa odvolalo na výnimku, ktorú pred koncom minulého roka v parlamente v spolupráci s rezortom zahraničných vecí presadil poslanec Smeru Maroš Kondrót,“ píše Denník N.

Na článok reagovala Silvia Kušnírová, ktorú pôvodne redakcia Denníka N nepožiadala o stanovisko.

Veľmi by ma mrzelo, ak by som bola spájaná s podozrením, že sa priživujem na štáte alebo sa podieľam na neefektívnom vyhadzovaní peňazí z daní nás všetkých.

Vo chvíli, keď ma oslovilo Ministerstvo financií, oficiálnou cestou a bez toho, aby som komunikovala s kýmkoľvek, koho poznám osobne, nepovedala som NIE z niekoľkých dôvodov...Povedala som si, že ak môžem prispieť k tomu, aby sme naše predsedníctvo v Rade Európskej únie absolvovali aspoň o trochu dôstojnejšie a profesionálnejšie, je to pre mňa zaujímavá výzva. ÁNO som povedala napriek tomu, že v tomto prípade pôjde o NAJNIŽŠÍ honorár, aký som za posledných 10 rokov za svoje služby komukoľvek účtovala. Konkrétne, moja hodinová sadzba pri tomto školení pre MF je 42 eur vrátane DPH, pričom firemní klienti mi za rovnaký typ služby platia dlhodobo minimálne 120 až 300 eur za hodinu. Otvorene sa priznávam k tomu, že moja bežná sadzba za 8-hodinový komunikačný workshop (čiže jediný pracovný deň) pre súkromné firmy sa pohybuje v rozmedzí od 1200 do 2000 eur. Prečo som súhlasila, že 200 koučingových hodín (čo je obrovské časové nasadenie) absolvujem za „smiešnych“ 37,50 EUR a výnimočne tiež zobrala zákazku pre štátnu inštitúciu? Práve kvôli spomínanému pocitu, že budúci rok budeme predsedajúcou krajinou EÚ a nechceme si urobiť hanbu. Vyškoliť rezortných expertov (nie politikov), aby dokázali dobre, efektívne a na úrovni prezentovať, je niečo, čo považujem za dôležité a myslím, že ma to bude baviť.