V trenčianskej pôrodnici vyhodili primára, kvôli natáčaniu klipu

V trenčianskej pôrodnici vyhodili primára, kvôli natáčaniu klipu Reprofoto


Primár trenčianskej pôrodnice prišiel o funkciu. Dôvodom vraj bolo, že dovolil na prázdnej sále kamarátom z hudobnej skupiny natočiť videoklip, v ktorom sám účinkoval. Podľa riaditeľa nemocnice tým porušil pracovnú disciplínu. Odvolaný primár Peter Kaščák, ktorý je považovaný za rešpektovaného gynekológa, hrával v trenčianskej skupine Bez ladu a skladu.

"Došlo k vážnemu porušeniu hygienického a epidemiologického režimu pracoviska. Riaditeľ nemocnice vyhodnotil toto pochybenie ako natoľko vážne, že primára odvolal z funkcie," citujú slovenské médiá hovorkyňu nemocnice Petru Gembešovou.

Podľa Kaščáka ale k žiadnemu reálnemu ohrozeniu zdravia alebo starostlivosti nedošlo, takže podľa neho išlo len o zámienku, aby sa ho vedenie nemocnice mohlo zbaviť. V pôrodnici sa rozhodol zatiaľ zostať ako radový lekár.

Za vedenie nemocnice sa postavilo ministerstvo zdravotníctva, za Kaščáka zasa lekárske odbory a trenčiansky primátor. Nad prípadom sa pozastavujú aj médiá. Spor rýchlo dostal politický rozmer: riaditeľ trenčianskej nemocnice aj minister zdravotníctva sú z vládnucej strany Smer.

"V tejto krajine sa priemernosti dáva prednosť pred kvalitou (...) Politickí nominant ho (primára) ponížili a ponížili tým aj Trenčín," vyhlásil primátor Richard Rybníček, ktorý so skupinou Bez ladu a skladu v 80. rokoch zakladal.

"Keby som tušil, že mu to (videoklip) spôsobí vyhadzov, tak to neurobíme. Ale moja fantázia nesiaha až tam, aby ma napadlo, že ho vyhodí (...) Mám pocit, ako by sme sa vrátili 30 rokov späť," vyhlásil spevák Branislav Jobus zo skupiny Karpatské chrbáty, ktorá spomínaný klip nakrútila.