Značka Dolce & Gabbana navrhla módnu kolekciu pre moslimky

Značka Dolce & Gabbana navrhla módnu kolekciu pre moslimky Instagram stefangabbano

Taliansky módny dom Dolce & Gabbana predstavil svoju prvú kolekciu určenú moslimským zákazníčkam, ktorú tvorí séria luxusných dlhých rób zladených so šatkami, tak aby spĺňali islamské pravidlá obliekania.

Instagram stefangabbanoAutorom kolekcie nazvanej Abaya je návrhár Stefano Gabbana, ktorý fotografie modeliek oblečených do šiat zvaných abája a hidžáb zakrývajúcich vlasy vystavil na svojom instagramovom účte.

Kolekcia vzbudila u odborníkov na módny priemysel záujem a komentovali ju aj časopisy ako je Vogue. Mnohí v nej vidia snahu talianskych návrhárov získať silnejšie postavenie v moslimskom svete.
Tamojší trh s luxusným tovarom a módou totiž rastie: zatiaľ čo v roku 2013 minuli moslimskí zákazníci za odevy a obuv 266 miliárd dolárov, v roku 2019 to má byť už 484 miliárd dolárov, uviedla agentúra Reuters.

D&G sa teraz bude snažiť lákať moslimské ženy vďaka odevom v štýle značky, ktoré sú prispôsobené ich zvyklostiam. Nepriliehavé šaty v dĺžke k členkom, ktoré zahaľujú ruky, a farebne a materiálovo zladené hidžáby sú na fotografiách doplnené kabelkami a topánkami. Väčšinou ide o návrhy, kde prevažuje čierna, biela a béžová, dojem luxusu vzbudzujú ornamentálne a kvetinové potlače a materiály, vrátane čipiek.

Instagram stefangabbano

Taliansky módny dom nie je prvou firmou západného sveta, ktorá sa zamerala aj na moslimské zákazníčky. Kolekcie pre ženy vyznávajúce islam už skôr predstavila napríklad značka Tommy Hilfiger či DKNY, moslimky si ale môžu vyberať aj z konfekcie: myslí na nich napríklad značka Zara alebo Mango.