Slávnostné uvedenie loga bolo 40-násobne drahšie ako samotné logo

Slávnostné uvedenie loga bolo 40-násobne drahšie ako samotné logo Reprofoto youtube MZV

Ministerstvo zahraničných vecí predstavilo v pondelok nové logo predsedníctva SR v Rade EÚ. Samotné logo, ktorého autorom je vysokoškolský študent, nevyšlo na pomery Slovenska veľa – 4,5 tisíc eur.

 

 

Hodinový program, počas ktorého bolo predstavené, stál ďaleko viac.

Bez väčšieho proma ho uvádzala RTVS na Dvojke večer, v silnej konkurencii večerných správ na iných televíznych programoch.

Podľa Denníka N ministerstvo zahraničných vecí zaplatilo za podujatie k uvedeniu loga asi 200-tisíc eur s DPH.

Na slávnostný galaprogram, ktorý sprevádzal uvedenie nového loga v starej budove SND, boli pozvaní premiér, prezident, predseda vlády a stovky osobností.

Viac: Autorom loga predsedníctva SR v Rade EU je študent

Približne 40-tisíc stál prenájom budovy od SND, zbytok sumy okolo 160 tisíc eur šiel agentúre Evka, ktorá zabezpečovala celé podujatie, moderátorov aj účinkujúcich.

Agentúra Evka v minulosti zabezpečovala slovenský pavilón na svetovej výstave Expo 2010 v Šanghaji, ale aj pavilón na Expe 2015 v Miláne.

„Začiatkom roka bol realizovaný prieskum trhu, v rámci ktorého boli v súlade so zaužívanou praxou oslovené tri agentúry. Pri výbere oslovených agentúr boli zohľadnené ich skúsenosti s organizáciou a realizáciou podujatí prezentačného charakteru na Slovensku aj v zahraničí či niekoľkoročná prax s organizáciou a logistickým zabezpečením podujatí veľkého rozmeru aj na vysokej úrovni," povedal pre Denník N hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Ministerstvo vybralo najlacnejšiu ponuku.

Odporúčame aj: Na predstavení loga sa podieľala aj Zuzana Ťapáková

Autorom loga s názvom SK PRES je výtvarník Jakub Dušička.
Logo využíva kombináciu diakritických znamienok typických pre slovenčinu: mäkčeň, vokáň, dĺžeň a prehláska. Okrem našej krajiny tak dostáva šancu nenápadne sa prezentovať i naša reč. Z diakritických znamienok sú vytvorené emotikony. Vďaka tomu sa z loga stáva nositeľ nielen informácie, ale aj emócie. Farebnosť logotypu je odvodená zo slovenskej trikolóry.

„Podľa mňa by pokojne stačila aj tlačová konferencia, kde by som bol aj ja, a k logu by som mohol niečo povedať, takto to bolo aj trochu také divadlo," cituje autora loga Dušičku Denník N.