Apple prehral boj o značku iPhone v Číne

Apple prehral boj o značku iPhone v Číne Foto: iphone.vc

Apple prehral boj o ochrannú známku iPhone v Číne. Názov IPHONE tak podľa rozhodnutia najvyššieho ľudového súdu v Pekingu môže naďalej používať aj firma Xintong Tiandi Technology, ktorá predáva kabelky a ďalší tovar z kože.

 

 

Uviedla to BBC s odvolaním sa na čínsky denník Legal Daily, ktorý je považovaný za oficiálneho hovorcu čínskej komisie pre centrálnu politiku a právne záležitosti.

Firma Xintong Tiandi si zaregistrovala ochrannú známku IPHONE pre kožené produkty v Číne v roku 2010. Apple požiadal o ochrannú známku pre elektronický tovar v roku 2002, schválenie však dostal až v roku 2013.

Firma Xintong Tiandi predáva kabelky, obaly na mobilné telefóny a ďalší kožený tovar s názvom IPHONE a symbolom R pre registrovanú ochrannú známku.

Apple začal s bojom proti firme Xiantong Tiandi v Číne v roku 2012, kedy podal sťažnosť čínskemu úradu pre ochranné známky. Keď neuspel, podal žalobu na nižší pekinský súd. Ten však tiež rozhodol proti Applu a americká firma sa odvolala na vyšší súd. Ten rozhodol, že Apple nemôže preukázať, že bol dobre známou značkou v Číne predtým, než Xintong Tiandi podala žiadosť o zápis ochrannej známky, čo bolo v roku 2007. IPhone od Applu sa začal v Číne predávať v roku 2009.

Správa prichádza v čase, keď predaj iPhonov klesá. Apple nedávno uviedol, že predaj jeho iPhonov za prvé tri mesiace tohto roka vôbec prvýkrát znížil a príjmy firmy kvôli tomu klesli o 13 percent. Predaj v Číne sa prepadol o 26 percent.

Apple má v Číne aj ďalšie problémy. V marci Peking schválil zákon, ktorý požaduje, aby všetok obsah zobrazovaný v Číne bol uchovávaný na serveroch v krajine. Kvôli tomu musel Apple v Číne pozastaviť ponuku služieb iBooks a iTunes.
Tento krok je vnímaný ako rana pre Apple, pretože Čína je pre jeho produkty druhým najväčším trhom.

Minulý týždeň miliardár a investor Carl Icahn predal všetky svoje akcie Applu kvôli obavám z vyhliadok v Číne.