Rehoľníci spustili kampaň proti koncertu Iron Maiden

Rehoľníci spustili kampaň proti koncertu Iron Maiden Reprofoto: Spoločenstvo SB

Zvláštne náboženské spoločenstvo s názvom Rehoľníci Spoločnosti sv. Bazila Veľkého rozposlalo na mnohé inštitúcie list, v ktorom požadujú zrušenie koncertu metalovej skupiny Iron Maiden.

 


„Vážený pán minister kultúry, dňa 6. 7. 2016 má na letisku v Žiline vystúpiť britská metalová skupina Iron Maiden, ktorá vo svojich piesňach propaguje satanizmus, násilie a nemravnosť. Rocková hudba, medzi ktorú patrí aj jej žáner, heavy metal, má základ v šamanských woodoo rituáloch a šíri okultizmus, agresivitu, užívanie drog, ba v mnohých prípadoch vedie i k samovraždám," píšu štyria rehoľníci napríklad v liste ministrovi Marekovi Maďaričovi.

 

„Vzhľadom k tomu, že tento Bohorúhavý koncert je proti našim kultúrnym a kresťanským koreňom, Vás žiadame: - Postavte sa proti tomuto koncertu, ktorý demoralizuje mládež a ničí všetky morálne a kresťanské hodnoty!" píšu ďalej v liste.

Podobný list poslali aj predsedovi Žilinského samosprávneho kraja, primátorovi Žiliny ale aj zástupcovi Rímskokatolíckej cirkvi. „Keďže obec Dolný Hričov, pod ktorú Žilinské letisko patrí, bude vystavená satanizácii národa, žiadame Vás, aby ste sa svojou autoritou postavili proti tomuto koncertu, ktorý demoralizuje mládež a vnáša prekliatie na Slovensko!," píšu v liste starostovi obce Dolný Hričov a dokonca aj miestnemu letisku, kde je koncert naplánovaný.

Podľa webu fici.sme.sk, ktorý na listy upozornil, sa opakuje situácia z roku 2013, keď s vystúpením skupiny malo problém Spoločenstvo sv. Jozefa. 


Spolok Rehoľníci Spoločnosti sv. Bazila Veľkého založili exkomunikovaní kňazi. Podľa webu postoy.sk traja novokňazi a jeden diakon sa prvýkrát prezentovali v decembri 2009, keď vyzvali slovenských biskupov, aby podpísali nimi naformulované vyznanie viery. Arcibiskupi Stanislav Zvolenský a Róbert Bezák, z ktorých diecéz všetci štyria pochádzali, ich vyzvali k odvolaniu svojich vyjadrení. Keďže to odmietli, začiatkom roka 2010 boli exkomunikovaní.