Úspešný príbeh 4ky: Po prvom roku 250-tisíc zákazníkov a 12 % podiel na trhu predplatených kariet

Úspešný príbeh 4ky: Po prvom roku 250-tisíc zákazníkov a 12 % podiel na trhu predplatených kariet Foto: Swan

 Rok od uvedenia značky 4ka a spustenia predaja predplatenej služby Moja 4ka hlási štvrtý mobilný operátor ďalší míľnik. V rodine Štvorkárov je už viac ako 250-tisíc zákazníkov. To znamená, že na trhu predplatených kariet za rok dosiahla 4ka viac ako 12-percentný podiel.

 

 

Pokojné vody telekomunikačného trhu rozčerila 4ka vlani presne 4. októbra, keď na trh prišla s jedinečnou ponukou postavenou na jednotnej cene 4 centy za minútu volania, SMS aj za 1 MB dát na Slovensku aj v celej EÚ. „Keď sa obzrieme za uplynulým rokom, vidíme niekoľko zásadných momentov. 4ka hneď od začiatku oslovila tých, ktorí ocenia výhodnú cenu a odmietajú platiť za hlasové služby zbytočne veľa peňazí. Potvrdzuje to pozícia, ktorú sme dosiahli po prvom roku fungovania v segmente predplatených kariet. 4ka prišla aj s revolučnou cenou za dáta. Prestali sme ich rátať na megabajty, u nás je základnou jednotkou gigabajt. Viac ako pätina našich zákazníkov dátuje a ich priemerná spotreba rastie každým mesiacom až k aktuálnym 1,1 gigabajtu," hovorí predseda predstavenstva SWAN Mobile, a. s., Juraj Ondriš.

Jedným dychom dodáva: „Naši zákazníci berú aj to, že 4ka ako prvá zrušila roaming, keď volania, SMS i dáta ponúka v celej Európskej únii za rovnaké ceny ako doma. Dôkazom je, že takmer 21-tisíc našich zákazníkov je momentálne za hranicami Slovenska. Najviac ich je v Nemecku, nasleduje Česko a Rakúsko."

Za posledný rok sa nováčikovi na trhu podarilo tiež zásadné zvýšiť pokrytie. Kým vlani v októbri boli jeho služby dostupné pre 40% populácie Slovenska, dnes vlastná sieť 4ky pokrýva viac ako 64% obyvateľstva SR. „Našou ambíciou je ešte tento rok sa priblížiť čo najtesnejšie k méte 70% obyvateľstva SR, pričom ale nezabúdame ani na to, aby sme skvalitňovali signál v lokalitách, kde už pokrytie máme. Celkovo sme pokryli signálom siete 4ky už takmer 150 sídel," vraví výkonný riaditeľ SWAN Mobile, a. s. Martin Mosný.

Práve v týchto dňoch operátor hlasí plné pokrytie viacerých nových miest a obcí. Ide najmä o:

• Medzilaborce
• Ľubicu
• Hliník nad Hronom
• Veľké Leváre
• Nováky
• Sady nad Torysou
• Ladce
• Košické Oľšany
• Bošany
• Dvory nad Žitavou

Najviac zákazníkov prešlo z O2

„Správnosť rozhodnutia vstúpiť do spolupráce so SWAN Mobile, a. s. potvrdzuje aj pretrvávajúci záujem zákazníkov o služby mobilného operátora 4ka. Počas ročného fungovania si prostredníctvom Slovenskej pošty zakúpilo SIM kartu 4ky takmer 220-tisíc zákazníkov, čo je pri priemernom mesačnom predaji 14,4 tisíca SIM kariet a pri dennom predaji 870 kariet skvelý výsledok," zhodnotil ročné fungovanie mobilného operátora Peter Kapusta, člen predstavenstva Slovenskej pošty, a.s a riaditeľ úseku prevádzky SP. Zákazníci mali záujem aj o prenos telefónneho čísla, počas 12 mesiacov fungovania si telefónne číslo do 4ky prenieslo takmer 50 000 zákazníkov. Najväčší počet, viac ako 23 000 zákazníkov, prešiel do 4ky z O2. Okrem predajnej siete Slovenskej pošty si zákazníci môžu produkty operátora zakúpiť aj online cez www.4ka.sk.

Foto: Swan Mobile

Služby mobilného operátora sú v ponuke na viac ako 1 500 pobočkách po celom Slovensku. Okrem nákupu SIM karty, mobilného telefónu či zákazníckeho servisu, si môžu zákazníci 4ky aj aktivovať dátový balíček či dobiť kredit. „V tomto smere sledujeme stúpajúci záujem. V porovnaní s októbrom 2015 sa predaj dobíjacích kupónov viac ako zdvojnásobil, ešte výraznejší je nárast pri dobití kreditu hotovosťou. Počas prvého mesiaca sme uskutočnili 8 863 transakcií, uplynulý mesiac – september 2016 to už bolo 47 573. Za rok spolupráce Slovenská pošta uskutočnila viac ako 400-tisíc transakcií dobitia kreditu hotovosťou," priblížil Jozef Kiss, riaditeľ úseku pobočkovej siete a retailového predaja Slovenskej pošty, a.s.

Doba dátová už začala

S veľkým záujmom verejnosti sa stretol aj nedávno predstavený koncept Doby dátovej a nový produkt TO.10. Ten za 10 eur ponúka 10 GB dát, 100 minút alebo SMS doma na Slovensku i v celej EÚ a ešte oveľa viac. Na tlačovej besede pri príležitosti prvého roku predaja služieb pod značkou 4ka preto operátor oznámil aj príchod ďalšieho datacentrického balíka TO.15.

Balík TO.15 obsahuje:

• 15 GB dát vo vlastnej sieti 4ky
• 300 minút alebo SMS v rámci všetkých sietí v SR a z/do EÚ
• volania zadarmo po 3. minúte vo vlastnej sieti 4ky
• automatickú obnovu dát a minút/SMS každých 30 dní, alebo po vyčerpaní objemu dát v balíku
• online kontrolu spotreby cez Moju zónu
• cena balíka je 15 eur a úhrada sa realizuje z kreditu, ktorý si zákazníci môžu nechať poľahky pravidelne a automaticky dopĺňať z platobnej karty

4ka začne ponúkať datacentrický balík TO.15 svojim zákazníkom od utorka 4.10.2016.

V balíku TO.15 nie sú zahrnuté volania na špeciálne čísla ako audiotext, zákaznícku linku 950, skrátené čísla alebo platby za služby.

Balík TO.15 si môže zákazník aktivovať ku SIM karte Moja 4ka a to dvoma spôsobmi: na každej pobočke Slovenskej pošty alebo prostredníctvom SMS správy v tvare TO.15 na krátke číslo 950. O úspešnej aktivácii balíka TO.15, zákazníci obdržia informačnú SMS.

Ak 15 GB dát minie zákazník skôr ako po uplynutí 30 dní od aktivácie, balík TO.15 mu 4ka hneď automaticky obnoví, pokojne aj niekoľkokrát za mesiac. Ak zákazník dáta neminie, balík TO.15 sa mu automaticky obnoví po uplynutí 30 dní od jeho aktivácie.

„Už desať percent našich zákazníkov, ktorí si dobíjajú kredit online, využíva možnosť automatického dobitia. Čo sa platobných metód týka, až 63% využíva možnosť platby kartou, platby prevodom sú v menšine," dodáva obchodný a marketingový riaditeľ SWAN Mobile, a. s. Peter Helexa.