Polovica Slovákov a Čechov sa stretla pri úveroch s úrokmi nad 10%

Polovica Slovákov a Čechov sa stretla pri úveroch s úrokmi nad 10% Ilustr.foto: NBS

Slováci kladú na úrokovú sadzbu väčší dôraz ako Česi

 

 

Takmer Polovica Slovákov aj Čechov sa stretla pri spotrebiteľskej pôžičke s úrokom nad 10%. Akceptovateľný úrok je však pre takmer polovicu Čechov (47%) a vyše tri pätiny Slovákov len do 5 %. Vyplýva to aktuálneho prieskumu spoločnosti NMS Market Research pre ZUNO banku.

„Z prieskumu vyplýva, že Slováci kladú na úrokovú sadzbu väčší dôraz ako Česi. Ďalšou zaujímavosťou prieskumu je, že pomerne veľká časť respondentov sa o úrokové sadzby nezaujíma, alebo odpovedala, že im nerozumie," komentoval výsledky úverový expert banky ZUNO Peter Jandura.

 

Najdôležitejšie sú celková úspora a nový úrok

Pre polovicu Čechov a takmer polovicu Slovákov je pri prenesení starej pôžičky do inej banky najdôležitejšia celková suma, ktorú by tým ušetrili. Významnú úlohu zohráva aj spomínaná úroková sadzba a mesačné splátky. „Úrok a výška mesačných splátok je opäť dôležitejšia pre Slovákov. Prieskum v Čechách zasa ukázal mierne vyšší záujem o poplatky," dodal Jandura.

Online prieskum pre ZUNO banku vykonala prostredníctvom Slovenského a Českého národného panelu agentúra NMS Market Research v termíne 13. – 18. mája 2016.
Prieskum sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke (vek, pohlavie, vzdelanie, kraj, veľkosť miesta bydliska) online populácie SR a ČR. V oboch krajinách vzorka predstavovala 1000 obyvateľov.