App Store porušuje hospodársku súťaž, rozhodol holandský regulátor

App Store porušuje hospodársku súťaž, rozhodol holandský regulátor

Americká spoločnosť Apple platobnými podmienkami vo svojom on-line obchode App Store porušuje pravidlá hospodárskej súťaže. V piatok o tom rozhodol holandský protimonopolný úrad (ACM). Firme preto nariadil zjednať nápravu. Ak tak Apple neurobí, hrozí mu pokuta až 50 miliónov eur.

Holandskému úradu vadí, že poskytovatelia zoznamovacích aplikácií si v súčasnej dobe v obchode App Store nemôžu slobodne zvoliť spôsob platby, ktorý ponúknu svojim zákazníkom. Užívatelia by podľa ACM v budúcnosti mali mať možnosť vybrať si spôsob platby, ktorý môže byť aj mimo aplikácie od firmy Apple.

"Ak spoločnosť Apple neupraví neprimerané podmienky do dvoch mesiacov, bude musieť zaplatiť penále päť miliónov eur týždenne až do maximálnej výšky 50 miliónov eur," uvádza ACM.

"Niektorí poskytovatelia aplikácií sú na App Store spoločnosti Apple závislí a Apple túto závislosť využíva. Spoločnosť Apple má vzhľadom na svoje dominantné postavenie zvláštnu zodpovednosť. Preto musí Apple brať vážne aj záujmy poskytovateľov aplikácií a stanoviť rozumné podmienky. Práve k tomu spoločnosť Apple týmto príkazom nútime. Ochrana ľudí a podnikov pred zneužívaním trhovej sily v digitálnej ekonomike je jednou z našich najdôležitejších povinností," uviedol šéf ACM Martijn Snoep.

Apple sa podľa agentúry Reuters proti rozhodnutiu ohradil. "S príkazom vydaným ACM nesúhlasíme, podali sme odvolanie. Apple nemá na trhu distribúcie softvéru v Holandsku dominantné postavenie a investoval obrovské čiastky na pomoc vývojárom zoznamovacích aplikácií, aby sa dostali k zákazníkom a prosperovali v App Store," uviedol americký podnik.

Najnovšie