Z Ruska odchádzajú aj Coca-Cola, Pepsi, Starbucks, Ferrari, McDonald's či L'Oréal

Z Ruska odchádzajú aj Coca-Cola, Pepsi, Starbucks, Ferrari, McDonald's či L'Oréal Ilustr. foto: Coca-Cola

Obchodné aktivity v Rusku prerušujú aj americkí výrobcovia nealkoholických nápojov Coca-Cola a PepsiCo a kaviarenská sieť Starbucks. Francúzska kozmetická firma L'Oréal medzitým oznámila, že v Rusku uzavrie svoje obchody a pozastaví tam investície. Vývoz do Ruska pozastavuje aj taliansky výrobca luxusných automobilov Ferrari.

Pozastavenie obchodných aktivít v Rusku oznámili aj výrobcovia nealkoholických nápojov Coca-Cola a PepsiCo. O prerušení všetkých svojich obchodných aktivít v Rusku dnes tiež informoval americký kaviarenský reťazec Starbucks.

Stiahnutie z Ruska dnes oznámila aj francúzska firma L'Oreal, pričom dôrazne odsúdila ruskú inváziu a vojnu na Ukrajine. Doplnila, že jej rozhodnutie je v súlade s postojom Francúzska a úradov EÚ. Podniky L'Oréal v Rusku, ktoré zahŕňajú výrobný závod, tvoria podľa spoločnosti jednociferné percento z jej ročných tržieb. Najväčšia svetová kozmetická firma, ktorá vlastní značky Lancome a Maybelline, tiež oznámila, že zvažuje ďalšie opatrenia a snaží sa postarať o svojich 2200 zamestnancov v Rusku.

Odporúčame aj: ZOZNAM: Už takmer 300 značiek bojkotuje Rusko, nové pribúdajú každý deň

L'Oréal má 326 ukrajinských zamestnancov, z ktorých väčšina zostáva vo svojej vlasti za podmienok, ktoré spoločnosť označuje za čím ďalej viac neznesiteľné. "Máme o nich obavy a bojíme sa o ich bezpečnosť," uviedla firma s tým, že týmto zamestnancom poskytuje finančnú a psychologickú podporu.

O pozastavení exportu do Ruska dnes informovala aj talianska automobilka Ferrari. "Vzhľadom na pretrvávajúcu situáciu sa Ferrari rozhodlo až do odvolania pozastaviť výrobu vozidiel pre ruský trh," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Situáciu naďalej starostlivo sledujeme a vždy budeme rešpektovať všetky pravidlá, nariadenia a sankcie," dodala automobilka, ktorá minulý týždeň uviedla, že Rusko je pre ňu veľmi malým trhom.

Americká spoločnosť McDonald's oznámila, že kvôli ruskej invázii na Ukrajinu dočasne uzavrie všetkých svojich 850 reštaurácií v Rusku.

Podrobnosti: McDonald's zavrie v Rusku všetkých svojich 850 reštaurácií

Uzavretie reštaurácií McDonald's bude mať pre Rusko aj symbolický význam. Prvá pobočka sa tam otvorila v centre Moskvy v roku 1990 a stala sa symbolom prekvitajúceho amerického kapitalizmu v čase rozpadu Sovietskeho zväzu, píše agentúra Reuters.

Najnovšie